fredag 8 juni 2012

Jordgubbar i ny kombo

Skall försöka göra nåt magiskt av detta!

  Regnet har öst ner över de skånska studenterna idag. De såg glada ut ändå! Vad gör väl lite regn? Efter en lugn vecka ser vi fram emot en, socialt sett, lite mer hektisk helg - kul! Ikväll blir det fredagsmys hemma hos tvillingfamiljen. Jag är ansvarig för efterrätten, vilket gjort att jordgubbar, tryffel, vit choklad, turskisk peppar och lite annat inhandlats. Skall bli spännande! Imorgon blir det en 60-årsuppvaktning under dagen och på kvällen är det dags för sommarens första besök på Borstahusens Hamnkrog. Jag har redan kollat in menyn och lutar lite år lammfilé, men man vet aldrig. På söndag är vi bortbjudna på middag till en av Håkans studenter - idel trevligheter alltså. Får se om jag orkar jobba nästa vecka!

  Trots dagens väder känns det att sommaren verkligen är här. Redan nästa vecka börjar de första kollegorna gå på semester. Sedan blir det som ett undantagstillstånd på kontoret hela sommaren. Ett 20-tal vikarier brukar vi ha in. Det gör att det blir som en helt annan arbetsplats. Andra samtal. Andra konstellationer. Andra åldrar. Andra matlådor att kolla in på lunchen. Sen återgår allt till det normala och ett par av vikarierna brukar bli kvar under hösten också.

  Ett annat tecken på att sommaren verkligen är här är att jordgubbarna kommit nu. 35 kr litern. Hyfsat pris, tycker jag. De röda bären stod i fokus när jag skulle planera en dessert.


  Jordgubbar, choklad & lakrits


1 L jordgubbar
200 g vit choklad
1/2 dl grädde
1/2 dl strösocker
2 tsk lakritsgranulater (eller mortlad turkisk peppar)
8 jordgubbstryfflar
8 italienska biscotti


1 flaska Sauternes


Skölj jordgubbarna med fästena kvar. Lägg upp i vacker skål eller på fat. Blanda strösockret med lakritsen. Smält ihop den vita chokladen med grädden. Häll upp i fondueskål eller poprtionsskålar. Lägg upp allting snyggt! Servera! Jordgubbarna doppas i fonduen och sedan i lakrtissockret, inmundigas tillsammans med biscotti och tryffel. OBS: Mycket mättande!


Har förresten läst halva Överenskommelser sedan igår. Inget litterärt mästerverk men nog så fängslande. Lite som en mer vågad variant av Längtans blåa blomma.

1 kommentar:

  1. Den godaste efterrätten jag har ätit på länge! Rekommenderas till alla efterrättsälskare!

    SvaraRadera