Eftermiddagsgrillning! Och en hushållsrulle... |
Vi grillar mest under försommaren. Sen brukar jag ha tröttnat lite. Det är mycket tajming involverat och det passar inte ett kontrollfreak som mig helt - eftersom kol kan vara något oförutsägbar... Med tanke på hur vädret varit hittills kanske detta blir en sommar då grillningen fortsätter, eftersom man inte riktigt fått sitt lystmäte. Flankstek (oxkött) är något som funnits i affärerna de senaste åren. Den är egentligen inte så mör i sig utan grejen är att man marinerar gott, grillar under rätt så kort tid (den kan inte genomgrillas då blir det skosula) och sedan skär man upp i tunna skivor rakt över fibrerna (på tvärs liksom). Riktigt gott! Tillbehören är absolut grejen när man grillar. Idag gjorde jag det enkelt för mig. Hela nypotatisar som fick gå i ugnen med lite smör och flingsalt. Några nya små morötter gjorde sällskap. Till detta en sallad med en massa gott i och färdig bearnaise-sås på burk. En vanlig och en chili-variant. Detta och lite vitlökssmör så var det klart. La Pluma, ett gott rosévin från Spanien hälldes i glasen. Välj dina egna tillbehör men pröva gärna att grilla flankstek i sommar!
Junigrillad flankstek à la Malin, 6 personer
1,2 kg ca flankstek
Marinad:
1 citron, saften
2 msk olja
1 msk vatten
1 msk soja
en nypa kajennpeppar
1 klyfta vitlök, skivad
ett par msk färsk oregano (eller 2 tsk torkad)
salt & peppar
Vitlökssmör:
50 g smör
2 klyftor vitlök
ett par msk hackad persilja
Blanda ihop allt till marinaden och marinera köttet i marinad i dubbla platspåsar (det står alltid dubbla plastpåsar i alla recept, är det inget ben i köttet kör jag alltid med bara en påse) ett par timmar. Gör vitlökssmöret och ställ kallt.
Vitlökssmör i solskenet. |
Köttet har vilat i folie. Först klöv jag rakt över - sedan skar skivor åt andra hållet. |
Uppskuret och klart! |
Potatisen är bara hjälpligt tvättad och morötterna lite skrapade. Lägg i en braspanna med smör och flingsalt. 200 grader i varmluft eller 225 grader i vanlig ugn. Ca 30-35 minuter, skaka om ibland. Ät och njut!
Enkelt! Gott! |
Familjen Lindvall. |
Tuva-mys och Hanna-mys. |
Bara glass! Vi andra ville ha rabarberpaj till! |
Underbart gott och mysigt! Tyvärr är jag hemma med en av dom som sprang nakna i vattenspridaren. Hosta och feber. Kram
SvaraRaderaStackars Tuva (antar jag)! Hon var ju lite hostig redan innan... :-(
Radera