söndag 17 juni 2012

Flankstek - sommarens grilltips!

Eftermiddagsgrillning! Och en hushållsrulle...

  Ibland blir vädret bättre än prognosen. Så var det igår. Jag hade kollat upp att det skulle vara en lucka, med lite sol, mellan 14 och 16 ungefär igår. Då grillar vi i det "fönstret" så får vi väl äta inne, tänkte jag. Men! Solen sken sitt vackraste och bara fortsatte och fortsatte. Det blev en riktigt härlig sommardag med utesitt och njutliv. Hjärtevänner var här - vi passar på när alla från Kennes och Lindvalls är i stan'! Både stora (22 och 19 år) och små (snart 5 år) barn passade på att springa i vattenspridaren. Några av dem nakna, några inte. Jag säger inte vilka...

  Vi grillar mest under försommaren. Sen brukar jag ha tröttnat lite. Det är mycket tajming involverat och det passar inte ett kontrollfreak som mig helt - eftersom kol kan vara något oförutsägbar... Med tanke på hur vädret varit hittills kanske detta blir en sommar då grillningen fortsätter, eftersom man inte riktigt fått sitt lystmäte. Flankstek (oxkött) är något som funnits i affärerna de senaste åren. Den är egentligen inte så mör i sig utan grejen är att man marinerar gott, grillar under rätt så kort tid (den kan inte genomgrillas då blir det skosula) och sedan skär man upp i tunna skivor rakt över fibrerna (på tvärs liksom). Riktigt gott! Tillbehören är absolut grejen när man grillar. Idag gjorde jag det enkelt för mig. Hela nypotatisar som fick gå i ugnen med lite smör och flingsalt. Några nya små morötter gjorde sällskap. Till detta en sallad med en massa gott i och färdig bearnaise-sås på burk. En vanlig och en chili-variant. Detta och lite vitlökssmör så var det klart. La Pluma, ett gott rosévin från Spanien hälldes i glasen. Välj dina egna tillbehör men pröva gärna att grilla flankstek i sommar!

Junigrillad flankstek à la Malin, 6 personer


1,2 kg ca flankstek


Marinad:
1 citron, saften
2 msk olja
1 msk vatten
1 msk soja
en nypa kajennpeppar
1 klyfta vitlök, skivad
ett par msk färsk oregano (eller 2 tsk torkad)
salt & peppar


Vitlökssmör:
50 g  smör
2 klyftor vitlök
ett par msk hackad persilja


Blanda ihop allt till marinaden och marinera köttet i marinad i dubbla platspåsar (det står alltid dubbla plastpåsar i alla recept, är det inget ben i köttet kör jag alltid med bara en påse) ett par timmar. Gör vitlökssmöret och ställ kallt.


Vitlökssmör i solskenet.
  
Grillen skall vara ordentlig förberedd och omhändertagen innan det är dags för grillning. Ta fram köttet, skrapa bort vitlöksbitarna. Grilla 4 minuter per sida (på hög värme alltså). Är köttet tjockare än drygt 2 cm kan man lägga till en minut per sida. Ta av köttet och lägg på ett stort ark aluminiumfolie. Klicka över vitlökssmöret och omslut med folie - helt stängt. Låt vila i 10 minuter (här tar man fram allt annat som skall serveras vid bordet - man placerar också gästerna på sina platser och ser till att de har att dricka). När det gått 10 minuter tar man fram köttet och skär det i sneda rätt tunna skivor. Klicka över mer vitlökssmör om du har.


Köttet har vilat i folie. Först klöv jag rakt över - sedan skar
skivor åt andra hållet.

Uppskuret och klart!


Potatisen är bara hjälpligt tvättad och morötterna lite skrapade. Lägg i en braspanna med smör och flingsalt. 200 grader i varmluft eller 225 grader i vanlig ugn. Ca 30-35 minuter, skaka om ibland. Ät och njut!


Enkelt! Gott!


Familjen Lindvall.

Tuva-mys och Hanna-mys.

Bara glass! Vi andra ville ha rabarberpaj till!

2 kommentarer:

  1. Underbart gott och mysigt! Tyvärr är jag hemma med en av dom som sprang nakna i vattenspridaren. Hosta och feber. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackars Tuva (antar jag)! Hon var ju lite hostig redan innan... :-(

      Radera