Päronmarmeladen börjar arta sig. |
Den blev riktigt god! Jag valde att ta inte bara vitt socker utan lite farinsocker också eftersom jag ville ha den mustig och lite kompottaktig. Vill man ha den ljusare byter man ut farinsockret mot vanligt strösocker. Det här är en riktigt kraftig marmelad som passar bra till en stark ost (typ Gruyère eller Vesterhavsost) snarare än på den rostade frukostmackan. Jobbigast med projektet var att få av de gamla etiketterna från glasburkarna som skulle fyllas!
Min egen päronmarmelad, 3 glas
1 kg Conference päron
1 citron (saften)
4 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 vaniljstång
1,5 dl valnötter, grovt hackade
Skala och dela päronen i mindre bitar. Lägg i kastrull tillsammans med citronsaften och låt koka under lock i 20 minuter. Rör ner sockret, vaniljstångens frön (och kasta i skidan från vaniljstången också). Koka rätt kraftigt utan lock i ca 10-12 minuter. I med valnötterna och koka ytterligare 5-7 minuter. Skumma och häll upp på varma, rena glas. Vill man att den skall ha lite längre hållbarhet kan man ha i lite natriumbensoat (men jag hade ingen hemma).
Päronen saftar av sig rejält! |
Det blev rätt kraftig vaniljsmak. Man kan nöja sig med en halv stång. |
Allt på plats. Klart att ösa upp. |
Fantastiskt god. Intygas!
SvaraRadera