lördag 10 augusti 2013

Sommarkväll med nordafrikanska smaker!

Lite av varje att njuta av en sensommarkväll!
Är det så att det finns någon inbyggd acceptans i en som gör att man faktiskt börjar förlika sig med att högsommar övergår i sensommar och sedan kommer hösten? Och det är helt ok! I sin strävan att gilla läget kan man börja se fördelar med att kvällarna blir lite mörkare, att ansträngningarna i växthus och trädgårdsland belönar oss med skörd och att man får äta annat än grillat.

Jag fantiserar om vindpinade promenader längs sundet, puttrande grytor på spisen och en god bok som håller mig sällskap när jag sitter uppkrupen i nåt soffhörn under en filt. Det kanske är min egen överlevnadsstrategi. Att hitta fördelarna med det jag ändå inte kan påverka. Det är såklart lättare att vara generös mot den annalkande hösten när det varit sommar på riktigt.

Igår kväll var det sommar på riktigt! Vinden mojnade bort och kvar fanns den varma solen. Jag lagade lite nordafrikansk mat light. Starkt och gott men med vanliga kryddor. Gott var det i alla fall! I vår familj är vi förtjusta i olika röror och det blev två denna fredagskväll. En vanlig hummus (fast med lite extra hetta) och en på tomater och aubergine. Den senare var kanske inte riktigt värd besväret... men det vet man ju inte innan man prövat. Lite gott Liba-bröd att äta hummus med och kvällen är räddad... Här kommer i alla fall receptet på den busenkla kycklinggrytan som tar nästan ingen tid alls...

Starkt och gott!
Nordafrikansk kyckling med kikärter och citron, 4-5 personer
4 stora kycklingfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
1/2 tärning grönsaksbuljong
2 1/2 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk vetemjöl och en lite skvätt vatten
1 brk eller förpackning kokta kikärter, sköljda och avrunna
rivet skal av och saft av 1/2 citron
1 dl hackad bladpersilja
salt & peppar

1. Strimla kycklingen men inte för tunt. Hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i traktörpanna eller gryta och bryn kycklingen. Salta och peppra! Tillsätt löken. Fräs allt under omrörning.
2. Tillsätt sambal, honung, vatten, buljong grädde och soja. Låt koka upp och sedan småputtra i 10 minuter under lock.
3. Vispa ihop vetemjölet med lite vatten till en slät redning. Rör ner i grytan tillsammans med kikärter, hackad persilja och finrivet citronskal. Låt koka två minuter under omrörning. Smaka av med saften från en halv citron och salt och peppar. Dåligt med sting? Tillsätt lite mer sambal. Dålig sälta? Tillsätt mer salt!

Jag serverade med en het hummus, tomat- och auberginekompott, Liba-bröd och basmatiris med sultanrussin. Couscous hade varit mer afrikanskt men...

Testade förra veckans lyckade Torta di fragola med körsbär. Jag antar att
det därför blir Torta di ciliegie.

Fick träffa denna tös både morgon och kväll denna
fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar