tisdag 26 juni 2012

Ljuvliga cupcakes

Ojojoj, vad goda de blev!


  Jag hade ju lovat Hanna att baka något ur boken "The Magnolia Bakery" när hon kom hem. Jaja, det där visade sig bli ett tunt löfte. Hanna själv var lyckligtvis inspirerad, och hade lite mer tid är jag, så hon bakade dessa fantastiska cupcakes. Följ receptet MEN, enligt Hannas råd, kapa lite tid på gräddningen - annars kan de bli lite torra. Krämen är helt fantastisk! Med en jordgubb på toppen blir det extra lyxigt och somrigt!

Lätt sötaste bagerskan!


Magnolia Bakery Chocolate cupcakes med chocolate buttercream, 12 stycken

Cupcakes:
2,4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
115 g smör (rumstempererat)
1 dl socker
1 dl ljust muscovadosocker
2 stora ägg
90 g smält mörk choklad
1 1/4 dl kaffegrädde
1/2 tsk vaniljsocker


Ugnen sätts på 160 grader och muffinsblecket fylls med 12 formar. Sikta ihop mjöl och bikarbonat. Ställ åt sidan. Vispa smöret mjukt. Tillsätt sockret pö om pö under vispning (3 min med elvisp). Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt emellan. Blanda i den smälta chokladen. Häll i mjölblandningen samt grädde och vanilj. Blanda! Fördela i formarna (ca 3/4 fulla). Grädda 20-25 minuter (alltså max 20 minuter enligt Hanna). Låt svalna!


Chocolate buttercream:
175 g rumstempererat smör
1 tsk mjölk
125 g smält ach avsvalnad choklad
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl siktat florsocker

Vispa smöret till det är mjukt och krämigt, tillsätt mjölk och choklad och vispa i cirka 2 minuter med elvisp. Tillsätt vaniljen och vispa igen, sedan ska florsockret i. Därefter vispar du tills glasyren har fått en bra bredkonsistens (ca tre till fem minuter). Tillsätt mer florsocker vid behov. Det ska gå lätt att bre på den fluffiga glasyren på cupcakes'en


När dina cupcakes är avsvalnade breder du på glasyren. Toppa gärna med en jordgubbe! Mumslich!


Ett muffinbleck (muffinplåt) ger stadga åt dina cupcakes.


All smet hamnade inte i bakformar!
  Boken är full av en massa smaskiga recept. Amerikanare snålar inte på ingredienserna i sina recept - därför är det extra roligt att baka amerikanskt! Har du en favorit-muffins eller favorit-cupcakes?

lördag 23 juni 2012

Hon har blommor i sitt hår!

Mina midsommartjejer!

  Inte många spår vittnar om att vi för mindre än ett halvt dygn sedan hade midsommarfest här hemma. Vi (läs Håkan) är himla effektiva när det kommer till sådant. Ska saker göras kan man lika gärna göra det direkt!

  Det var verkligen ett bedrövligt väder här hemma hela dagen igår. På Facebook uppdaterades det från vänner över hela vårt land som glatt lade ut solgassiga bilder och önskade glad  midsommar. Här hällregnade hela dagen. Tack och lov har vi ett stort partytält! Jag sprang med nystrukna vita dukar och porslin under paraply för att duka under eftermiddagen. När det var ett mindre uppehåll i regnandet sprang jag med sekatören och knipsade av blommor i trädgården. SMHI och DMI sa att solen skulle komma fram emot åtta på kvällen. Norska YR däremot proklamerade orädda att solen minsann skulle komma redan 18:00. Jag klamrade mig fast vi norrmännens prognos och minsann en kvart över fem slutade det regna. En blå rand syntes över sundet och prick 18:00 sprack solen upp och vips steg temperaturen till härlig sommarvärme. Såg lite kul ut att vi var ett helt gäng som stegade runt i gummistövlar.

  När man har knytis på midsommarfesten inträffar två saker. Man har hur mycket tid som helst, själv, och man kan avslappnat förbereda i lugn och ro (man hinner också duscha innan gästerna kommer och läsa ett antal kapitel ur nån bra deckare) och man får en massa god mat. Alla hjälper till och rycker in vid spis, skärbrädor och skålar. Mycket bra!

Stövlar, ifall att...

18:00 kom solen.


Välkomna in i mitt tält!

Så skönt när alla bidrar till buffén.

Glad midsommar, hörni!

tisdag 19 juni 2012

Underbara TV



  Jag tänkte att jag skulle inleda med något annat än väder, familj, ledighet eller mat. Oj, vad svårt det blev! Nu försöker jag fokusera... koncentrerar mig...

TV!! Det är jag bra på! Att titta på. Jag minns för ett par år sedan i fikarummet när vi pratade tv-program och någon sa: Jag förstår inte hur ni hinner se så mycket på tv, jag har så mycket annat att göra! Det är ju inte riktigt fint att kolla tv - eller hur? Då sa jag: Jag försöker verkligen prioritera så att jag hinner med att se på tv! Först var det helt tyst, sen började alla skratta som om jag sagt något kul! Nu var det väl inte helt allvarligt menat men jag gillar att se på tv (och nu finns ju Play också).
  Två serier följs för tillfället. Borgen och Barnmorskan i East End. Båda riktigt, riktigt bra! Jag gillar när det är ett begränsat antal avsnitt. Jag går och hoppas att det skall komma en tredje säsong av Dowton Abbey. Jag kommer ihåg förr när de satsade på bra serier under sommaren. Då körde de 2-3 avsnitt per vecka (må-ti-to) och det var sent på kvällen så man hann göra allt annat innan.


Så spännande!
   Hemliga armen var den första. Hjälp, det var så spännande att jag mådde illa! Motståndsrörelsen i Belgien och alla inkommande flygare från RAF. Kessler, den hemske tyske sturmbannführern, minns ni honom? Den något mer sympatiske tysken Brandt? Monique och Albert Foiret? Jag lärde mig jättemycket om andra världskriget och motståndsrörelsen. Tror att den sändes i början av 80-talet. Det var nog precis på gränsen så att jag fick se det.





Den underbara Lilly Langtry!
 Lilly Langtry! Firad och upphöjd skönhet i det viktorianska England. Älskarinna åt The Prince of Wales. Serien var späckad av vackra kläder, förbjuden kärlek och romantik. Denna serie fick mig att återuppta mitt klippdockeproducerande och kläderna som gjordes var fantastiska. Jag hittade serien på dvd-box förra julen. Den inhandlades och jag slog mig förväntansfullt ner där hemma. Åh, vilken besvikelse! Bildkvalitén var usel och tempot så långsamt att jag faktiskt bara stod ut i två avsnitt!

 


  Lillie Harpers dröm! Ytterligare en Lillie. Den här gången i amerikanska södern, som svart hushållerska i en vit familj, nån gång i början på 60-talet under medborgarrättsrörelsens framväxt. Också djupt engagerande och jag lärde mig mycket. Den sändes i början av 90-talet och jag älskade den.

  Minsann! Vad mycket man lärt sig genom tv. Rötter och Förintelsen är andra serier som satt djupa spår i ens uppväxt. Familjen Macahan, Kampen om Colorado... Tillsammans med mamma såg jag Familjen Ashton, Arvingarna, Herrskap och tjänstefolk, Onedinlinjen, Forsythesagan - idel BBC-produktioner.

  Man förleds att tro att de gjorde bättre tv förr - det är väl helt enkelt så att tv görs för sin tid. Inte mycket tål att synas utifrån nya preferenser 20-30 år senare.


Nostalgi. Kan höra musiken.. Dadada..

Vem ville inte ha Zeb till uncle?

söndag 17 juni 2012

Flankstek - sommarens grilltips!

Eftermiddagsgrillning! Och en hushållsrulle...

  Ibland blir vädret bättre än prognosen. Så var det igår. Jag hade kollat upp att det skulle vara en lucka, med lite sol, mellan 14 och 16 ungefär igår. Då grillar vi i det "fönstret" så får vi väl äta inne, tänkte jag. Men! Solen sken sitt vackraste och bara fortsatte och fortsatte. Det blev en riktigt härlig sommardag med utesitt och njutliv. Hjärtevänner var här - vi passar på när alla från Kennes och Lindvalls är i stan'! Både stora (22 och 19 år) och små (snart 5 år) barn passade på att springa i vattenspridaren. Några av dem nakna, några inte. Jag säger inte vilka...

  Vi grillar mest under försommaren. Sen brukar jag ha tröttnat lite. Det är mycket tajming involverat och det passar inte ett kontrollfreak som mig helt - eftersom kol kan vara något oförutsägbar... Med tanke på hur vädret varit hittills kanske detta blir en sommar då grillningen fortsätter, eftersom man inte riktigt fått sitt lystmäte. Flankstek (oxkött) är något som funnits i affärerna de senaste åren. Den är egentligen inte så mör i sig utan grejen är att man marinerar gott, grillar under rätt så kort tid (den kan inte genomgrillas då blir det skosula) och sedan skär man upp i tunna skivor rakt över fibrerna (på tvärs liksom). Riktigt gott! Tillbehören är absolut grejen när man grillar. Idag gjorde jag det enkelt för mig. Hela nypotatisar som fick gå i ugnen med lite smör och flingsalt. Några nya små morötter gjorde sällskap. Till detta en sallad med en massa gott i och färdig bearnaise-sås på burk. En vanlig och en chili-variant. Detta och lite vitlökssmör så var det klart. La Pluma, ett gott rosévin från Spanien hälldes i glasen. Välj dina egna tillbehör men pröva gärna att grilla flankstek i sommar!

Junigrillad flankstek à la Malin, 6 personer


1,2 kg ca flankstek


Marinad:
1 citron, saften
2 msk olja
1 msk vatten
1 msk soja
en nypa kajennpeppar
1 klyfta vitlök, skivad
ett par msk färsk oregano (eller 2 tsk torkad)
salt & peppar


Vitlökssmör:
50 g  smör
2 klyftor vitlök
ett par msk hackad persilja


Blanda ihop allt till marinaden och marinera köttet i marinad i dubbla platspåsar (det står alltid dubbla plastpåsar i alla recept, är det inget ben i köttet kör jag alltid med bara en påse) ett par timmar. Gör vitlökssmöret och ställ kallt.


Vitlökssmör i solskenet.
  
Grillen skall vara ordentlig förberedd och omhändertagen innan det är dags för grillning. Ta fram köttet, skrapa bort vitlöksbitarna. Grilla 4 minuter per sida (på hög värme alltså). Är köttet tjockare än drygt 2 cm kan man lägga till en minut per sida. Ta av köttet och lägg på ett stort ark aluminiumfolie. Klicka över vitlökssmöret och omslut med folie - helt stängt. Låt vila i 10 minuter (här tar man fram allt annat som skall serveras vid bordet - man placerar också gästerna på sina platser och ser till att de har att dricka). När det gått 10 minuter tar man fram köttet och skär det i sneda rätt tunna skivor. Klicka över mer vitlökssmör om du har.


Köttet har vilat i folie. Först klöv jag rakt över - sedan skar
skivor åt andra hållet.

Uppskuret och klart!


Potatisen är bara hjälpligt tvättad och morötterna lite skrapade. Lägg i en braspanna med smör och flingsalt. 200 grader i varmluft eller 225 grader i vanlig ugn. Ca 30-35 minuter, skaka om ibland. Ät och njut!


Enkelt! Gott!


Familjen Lindvall.

Tuva-mys och Hanna-mys.

Bara glass! Vi andra ville ha rabarberpaj till!

lördag 16 juni 2012

Finbesök & restaurangbesök

Underbart att vara tillsammans! På Sturup.
  Så kom hon då, äntligen! Såklart sken solen för att riktigt välkomna Hanna som är hemma på en veckas semester. Den vanliga morgontröttheten (läs morgonkoman) skakades av fortare än vanligt. Jag for över Hannas rum med en omgång Ajax också innan jag stack till jobbet - som jag vet att hon gillar. Lik sin mor steg hon upp i ottan för att vara på flygplatsen i god tid. Väldigt god tid. Skall man ändå iväg kan man lika gärna åka till flygplatsen, tycker jag (och hon). Så länge det bara är en måltid som behöver inmundigas på flygplatsen tycker jag att vistelsen där kan försvaras.... haha.

  Efter nästan ett år med bara mig och Håkan i huset blir det snart förändringar, majore (italienska för stora). Andrea mellanlandar om ett par veckor på Algatan i väntan på lägenhet och i mitten/slutet av juli kommer Hanna hem på riktigt. Kommer förmodligen att ge en del bloggstoff! Kan vara bra för dem att veta denna nya ordning: saker kan hamna i bloggens offentlighet! That'll keep 'em straight! Eller...

Restaurangmys I.

Restaurangmys II.

  Speakers Corner i Landskrona har jättebra mat, trevlig personal, sjysst läge och stort utbud av öl och whisky (vilka jag i och för sig avstår). Dit gick vi för att fira att vi alla är tillsammans. Vi blev inte besvikna denna gång heller. Trevlig service, god mat och underbart sällskap! På cykelturen hem, för att tyvärr se Sverige förlora chanserna till avancemang i EM, blev flickorna som barn på nytt, cyklade galet, fastnade i varandra och totalvurpade och förstörde skinn på armbågar och knän, ett par jeans och en nagel. Ja, man har barn i huset igen...

Ja, se barn! Får handla hem mer plåster.

onsdag 13 juni 2012

Rädd att flyga



  På 70-talet kom en bok som hette Rädd att flyga. Jag var ju för liten för såna här böcker men minns att den omgärdades av rykten om erotik och nån slags feministisk vinkel. Nej, här pratar jag helt enkel om att vara rädd att flyga. Eller att vara rädd för att dö. När man flyger.

  Vi pratade om det på jobbet igår vid lunch, så här i semester- och resetider. Saker vi är rädda för och hur vi blir av med besvärande rädsla som faktiskt begränsar oss. Själv är jag nästan mer rädd för att åka bil än för att flyga. Rädslan för döden verkar allmänt sett bli mycket tydligare när man själv får barn. Jag minns hur det kom över mig, som en jagande tyngd, när jag fött mitt första barn. Nu måste jag överleva tills hon är vuxen! Är det en mamma-grej eller känner pappor likadant?

  Det är olika tankar på döden som smyger sig på. För mig är det oftast ingen oro för vad som skall hända efter döden som dyker upp. Snarare är det när livet känns extra underbart och jag är tacksam som tankar på döden kan dyka upp - tänk om något skulle ta detta underbara ifrån mig!

  Nu för tiden har vi i västvärlden, genom vetenskapliga framsteg, kontroll på så mycket. Det som lämnas kvar - utanför vår kontroll - är svår sjukdom och död. Det är där vår existensiella oro gör sig påmind och det är snart bara på detta begränsande område som frågan om Guds existens ställs på sin spets. Det är i frågor om lidande och död som vi vädjar till Gud och det är där han får bevisa sig! Hmmm...

  Jag vill inte vara rädd att flyga. Jag vill inte heller leva oansvarigt eller slarvigt. Jag vill inte att endast frågor om sjukdom och död skall vara gudsfrågor. Jag älskar livet och jag vill leva länge tillsammans med dem jag älskar. Alldeles bredvid livet finns döden - så är det bara. Vi kanske skulle prata mer om det!

  Idag blev det snabb middag, som blir ypperlig lunch imorgon också! Häng med! Ingrediensernas mängd är lite på en höft. Detta räcker i alla fall till två ordentliga portioner!

Somrigt och gott!


Ljummen couscous med gravad lax i gott sällskap

2 portioner couscous
färsk vitkål, lagom mängd, som strimlas
1 färsk gul lök, eller ett par salladslökar
en bit paprika
1/2 röd chili
en näve sockerärter
200 g gravad lax
1 dl gräddfil
1 citron
hackad dill

Fräs kålen i en klick smör. Rör regelbundet och se till att det inte tar någon färg. När den är lagom mjuk salta lätt och lägg upp på tallrik. Strimla lök, paprika, hacka chilin, dela sockerärter och fräs allt i smörklick. Mot slutet lägg i laxen som strimlats. Rör runt försiktigt så att inte laxen går sönder, någon minut tills allt är genomvarmt. Fördela couscousen på kålen. Laxfräsen ovanpå. Servera med gräddfilen som smaksatts med rivet citronskal. Pressa lite citron över anrättningen, strö på lite dill och dra ett varv över med pepparkvarnen. Klart!

söndag 10 juni 2012

Tanken på semester

  

  Fyra veckor kvar innan det är dags för semester. Sedan är det ledighet i fyra veckor. Tänk så olika man kan förhålla sig till samma tidsrymd. Jag vill att de kommande veckorna skall gå så fort så fort. Men sen vill jag att tiden skall stanna upp och gå så långsamt som det bara är möjligt. Ja, ja.... det där rår man ju ändå inte på... Idag blev vi äntligen färdiga att boka sommarens semester. En vecka i Tropea, Kalabrien, längst nere i tån på den italienska stöveln, som vi gått och sneglat på ett tag nu. Det skall bli så underbart! Sol, bad, spännande böcker, god mat och vacker natur.

  Som vanligt, efter lite längre ledighet som jag haft, är söndagen lite av en omställningsdag. Man skall liksom vänja sig vid tanken på jobb igen. Söndagskvällen kan ha ett drag av vemod över sig. Vad skönt att jag har ett jobb jag älskar! Hur skulle det annars vara på söndagskvällarna?

  En spännande match mellan Spanien och Italien har livat upp söndagskvällen i alla fall och nu är det bara ett dygn kvar tills det är dags för Sverige att kasta sig in i EM. Som landskronabo hoppas jag ju att Jonas Olsson skall få gå in som mittback, men det verkar inte bli så... Nu håller vi tummarna och laddar för matchen imorgon!

Jonas Olsson, Premier League, gammal boisare!


lördag 9 juni 2012

Underbara Landskrona

Skaldjurstoast på Borstahusens Hamnkrog,
med havet framför sig, om man tittar upp.


  Det har inte blivit mycket matlagning för mig, här i helgen. Efterrätten i fredags blev väldig lyckad och uppskattad dock! Nej, vi drar runt på olika bjudningar helt enkelt. Äter lite här och lite där. Denna lördag, som ju inleddes fantastiskt varmt och soligt, bjöds vi på god buffé-mat i Borgeby, där en 60-åring uppvaktades. Efter en kort paus hemma i tv-soffan, och första halvlek mellan Danmark-Holland, åkte vi till Borstahusen. Då känner man att det är sommar på redigt - som vi skåningar säger. Det var fullt med kända ansikten på krogen, det är därför det är så mysigt att bo i en liten stad (om man inte har pinsamma "hemligheter" i och för sig som ju alla i så fall också känner till).

  Vi har bott 17 år i Landskrona (det är så länge att man faktiskt måste skriva det med siffror, och inte med bokstäver som man bara använder för ett - tolv). Det är lång tid! Vi har bott 13 år, drygt, i vårt hus. Så länge har jag aldrig bott på något annat ställe. Ibland har man lite vajsing på perspektiven. Som det där att jag känner mig som att jag "inte jobbat så länge på mitt jobb utan är en av de nyare". Det är ju helt fel. Jag har jobbat i elva år för Helsingborgs stad. Jag är INTE en av de nyare (och definitivt inte en av de yngre)! Och vi har inte kommit till Landskrona för ett litet tag sedan. Våra barn, som ju faktiskt är vuxna nu, kom hit när det var riktiga småttingar. Jag älskar att bo här. Ibland önskar jag att ni som bara hört om Landskrona via media skulle komma hit och få se och uppleva vår fantastiska stad. Här är så fint att bo. Kilometerlånga sandstränder, gröna parker, myllrande stadsliv, härligt kulturliv, grymma restauranger och när man går på stan och shoppar kan man inte räkna hur många olika språk man stöter på i affärerna. Det gillar jag! När Andrea hade kollat in en lägenhet, som hon var på väg att flytta in i, för ett par år sedan sa hon:  Det var så mysigt när jag stod på balkongen, jag hörde andra språk och det kändes precis som när man är på semester! Härliga unge!


  Det villaområde där vi bor räknas som ett "blandat område" rent demografiskt. Det betyder att här bor både gammelsvenskar, som vi, och människor från andra länder. Närmaste grannen är från Tyskland och vi fick grymt god öring av honom härom dagen, som han fångat i Halland och sedan rökt. Över staketet västerut kan man samtala med våra bosniska grannar. Snäppet längre bort bor en familj från Kosovo och ett par hus åt andra hållet bor en tidigare Robinson-deltagare. Jag hoppas att du har sån tur som jag, att du bor i ett "blandat område"!

En jordgubbe doppad först i vit choklad-
fondue, sedan i lakritssocker! Yummy!

Underbara pioner i trädgården.


fredag 8 juni 2012

Jordgubbar i ny kombo

Skall försöka göra nåt magiskt av detta!

  Regnet har öst ner över de skånska studenterna idag. De såg glada ut ändå! Vad gör väl lite regn? Efter en lugn vecka ser vi fram emot en, socialt sett, lite mer hektisk helg - kul! Ikväll blir det fredagsmys hemma hos tvillingfamiljen. Jag är ansvarig för efterrätten, vilket gjort att jordgubbar, tryffel, vit choklad, turskisk peppar och lite annat inhandlats. Skall bli spännande! Imorgon blir det en 60-årsuppvaktning under dagen och på kvällen är det dags för sommarens första besök på Borstahusens Hamnkrog. Jag har redan kollat in menyn och lutar lite år lammfilé, men man vet aldrig. På söndag är vi bortbjudna på middag till en av Håkans studenter - idel trevligheter alltså. Får se om jag orkar jobba nästa vecka!

  Trots dagens väder känns det att sommaren verkligen är här. Redan nästa vecka börjar de första kollegorna gå på semester. Sedan blir det som ett undantagstillstånd på kontoret hela sommaren. Ett 20-tal vikarier brukar vi ha in. Det gör att det blir som en helt annan arbetsplats. Andra samtal. Andra konstellationer. Andra åldrar. Andra matlådor att kolla in på lunchen. Sen återgår allt till det normala och ett par av vikarierna brukar bli kvar under hösten också.

  Ett annat tecken på att sommaren verkligen är här är att jordgubbarna kommit nu. 35 kr litern. Hyfsat pris, tycker jag. De röda bären stod i fokus när jag skulle planera en dessert.


  Jordgubbar, choklad & lakrits


1 L jordgubbar
200 g vit choklad
1/2 dl grädde
1/2 dl strösocker
2 tsk lakritsgranulater (eller mortlad turkisk peppar)
8 jordgubbstryfflar
8 italienska biscotti


1 flaska Sauternes


Skölj jordgubbarna med fästena kvar. Lägg upp i vacker skål eller på fat. Blanda strösockret med lakritsen. Smält ihop den vita chokladen med grädden. Häll upp i fondueskål eller poprtionsskålar. Lägg upp allting snyggt! Servera! Jordgubbarna doppas i fonduen och sedan i lakrtissockret, inmundigas tillsammans med biscotti och tryffel. OBS: Mycket mättande!


Har förresten läst halva Överenskommelser sedan igår. Inget litterärt mästerverk men nog så fängslande. Lite som en mer vågad variant av Längtans blåa blomma.

torsdag 7 juni 2012

Semester, daggkåpor och shopping


IMG_0294
Daggkåpor med regndroppar från nattens nederbörd. Visst är
daggkåpor ett vacker namn!


  Början av juni 2009 och 2011 hade jag bråda dagar. Det var studentfester som skulle planeras. Våren 2009 tänkte jag nästan inte på annat än partytält, möbler, dukning, buffé, balkänningar o.s.v. oavsett om jag sov eller var vaken. Hjälp vad hjärnan arbetade! Värsta junivädret någonsin infann sig natten till studentfirandet. Tältet (ett rejält sådant) reste sig mot huset vid 03:30 på morgonen och Håkan fick ut och riva för att skademinimera. Rask omplanering! Allt fick firas inomhus. Vi upptäckte att vi kunde ha ca 65 sittande gäster inomhus (några satt förvisso i trappan) och Andrea var vacker och lycklig. 2011 var jag en rutinerad studentskemamma. Sömnen stördes inte under hela våren och på den stundande dagen sken solen. Tälten stod vita och vackra, liksom Hanna & Lukas som firades av en 85 gäster här i trädgården.

  I år pustar jag ut och kan avslappnat lyssna när kollegor planerar studentpartaj. Det jag dock fortsatt med är att ha ett par lediga dagar så här i början av juni, för att njuta lite försommar här hemma. Idag har jag bytt plats på höst/vinter-gardedrob och vår/sommar-garderob. Lite sent kan man tycka och jag har varit och rotat i sommarkläderna redan. Nu när jag har så bra ny garderob stuvas det om på ett mycket praktiskt vis upp till en hylla som man inte når annars, i en praktisk IKEA-lösning. Lite har det städats här hemma också (trots att jag inte vill vara ledig för att städa - men det kändes rätt).


Det frodas och växer i blomsterkorgarna.


  Efter lunch cyklade jag in till stan och på mindre än en timma hade fyra böcker, en bikini och sex snygga kuddar till soffan inhandlats. Tjohopp! Fick sätta mig på Espresso House för att pusta ut lite, och för att njuta en kopp kaffe i lugn och ro en helt vanlig torsdag i juni.

  Terminens sista "Pannkakor och läxläsning" avslutade dagen. Vi hade en tipsrunda idag. Efteråt upptäckte vi att en av killarna hade lämnat en hälsning på white-boarden. Det är sånt som gör att man ser fram emot att dra igång igen i augusti - fram tills dess blir det ett par träffar med korvgrillning och brännboll!


Tack, skall DU ha Hussein!

  Vad blev det för böcker då? En blandad kompott:

Himmel över London av Håkan Nesser
Vänskapsband av Elizabeth Noble
Om inte nu så när av Annica Thor
Överenskommelser av Simona Ahrnstedt





måndag 4 juni 2012

Övning ger inte färdighet - fortfarande kass på att vara sjuk

IMG_0288
Klassiskt nattduksbord för förkylda!
   När jag gick hem från jobbet i torsdags såg jag fram emot tre härliga, lediga dagar. Först lite pannkakor och läxläsning med härliga ungar och sedan långledigt. Hostan och halsontet, som dök upp redan tidigare i veckan, var på upphällning (tänkte jag). Ett sms från Håkan: Förkyld nu fick mig att omvärdera en aning, det är ju alltid lite tråkigare när den ena är sjuk.

  Nu är det måndag och vi har legat sen i torsdags kväll. Jag var inte alls på väg ut ur lite hosta, visade det sig. Det hade helt enkelt inte tagit riktig fart ännu. Trist! Jag är så dålig på att vara sjuk! Turligt nog har goda vänner varit förbi med lite av varje (sånt som man behöver när det är synd om en). Idag börjar jag känna att det nog har vänt. Imorgon är det halvdag på jobbet och sedan skall jag vara ledig resten av veckan. Jag skall göra allt för att komma till jobbet imorgon, inte bara för att det känns bättre när man skall vara ledig, utan också för att det dras en sjukdag annars (trots att det bara är halv jobbedag). Karensdagen idag kunde jag tyvärr inte rå på!

  Filmer har setts. Böcker har lästs (Åsa Larssons senaste Offer till Molok rekommenderas verkligen). Wordfeud har kämpats. SVT Play har rullat på. Det hjälper liksom inte. Jag är kass på att vara sjuk!

  Nu väntar jag på så mycket energi att jag kan börja baka ur den underbara boken jag fick till Mors Dag. Recept från The Magnolia Bakery - ni vet det hippa stället i New York, West Village. Jag har lovat Hanna att göra något ur boken tills hon kommer hem, den 15:e juni. Då är hon hemma en vecka innan hon åker tillbaka till London för sin sista skälvande au pair-tid. Ojojoj, vad tiden går fort! Hon åkte ju precis! Det var ju alldeles nyss som jag stod och grät och tittade på mig själv i badrumsspegeln och SÅG hur sorgligt det var att hon åkt! Jag lovar att återkomma med recept och bilder när något smarrigt bakats!

Min fina Mors-dags-present.