söndag 4 augusti 2013

Torta di fragole - en jordgubbskaka du inte vill missa. Jag lovar!

Rågeleje, på Sjaellands norra kust.
De ljuva semesterdagarna går mot sitt slut och jag kan inte säga annat än att sommaren 2013 verkligen levererat. Vilket semesterväder det blev! Jag har fått ut allt som jag ville av semestern (förutom en tur upp till Bohuslän men det får rättas till lite senare). Många timmar har tillbringats på grekiska och landskronitiska stränder, god mat har ätits tillsammans med vänner och familj. Badvattnet är ljuvligt just nu. Korsord har lösts och 12-15 böcker har lästs. Snart har vi också fått ett funktionsdugligt garage och uterum. Redan 1999 när vi köpte huset var garaget i akut behov av renovering. Nästa år! har vi sagt sedan dess. Nu blev det av.

Hundested hade en vacker Glass-smedja.
Och sommaren tar ju inte slut för att jag börjar jobba igen. Augusti har blivit en alltmer populär semestermånad och det finns något stillsamt och rogivande över sensommaren. Den värsta sommarstressen har runnit av oss och vi njuter av ljumma kvällar och kvällsdopp efter jobbet.

Idag, semesterns sista dag, så tog vi en tur över till Danmark för att ladda för kommande veckan. Vi tog vackra Norra Strandvägen upp från Helsingör och tog oss från plats till plats. Dagen avslutades med två kungliga slott - Fredriksborg och Fredensborg. Härligt slut på semestern. Det är ju en inte helt oproblematisk känsla när semestern är över - även om man försöker hålla modet uppe.
Förra året, alldeles innan jobbet började igen, tog vi en dag i Båstad söderut på Kullabygden. Vi får väl se vad vi hittar på nästa år...

Den ljuvligaste kakan!
Paolo Roberto har ett recept på en jordgubbskaka. Den gjorde jag häromdagen. Jag kommer att göra den om och om igen... Så fantastiskt god den var! Till kakan skall man servera en uppvispad mascarpone som man smaksätter med citron. Den misslyckades totalt - jag vispade nämligen lite extra efter att jag haft i citronskalet och citronsaften och då blev det som en smörklump. Så skall man inte göra alltså. Men å andra sidan är det ljuvligt med lite halvsmält vaniljglass till. Gör den!

Torta di fragole - jordgubbskaka
Botten:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 äggula
Fyllning:
1 L jordgubbar
1 1/4 dl socker
3/4 dl potatismjöl
Smuldeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker

1. Blanda ingredienserna till botten i en matberedare och kör till en deg. Tryck ut i botten och upp längs kanten på en springform, smörad och bröad. Nagga med gaffel och ställ i kylen en stund.
2. Dela jordgubbarna i bitar/skivor. Fördela över degbotten. Blanda socker och potatismjöl och pudra över.
3. Lägg ingredienserna till smuldegen i matberedare. Kör till smuldeg. Strö ut över jordgubbarna. 
4. Grädda i 200 grader i 40 minuter. Håll koll på att den inte blir för mörk. Låt kallna helt. Ät och njut med glass eller vispad grädde (eller uppvispad mascarpone smaksatt med citron).

Ser så anspråkslös ut, men smakar så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar