söndag 25 mars 2012

Koreansk succé

Vilka vackra hallon! De smakar gott också -
till skillnad från jordgubbar i mars.

  Succé! Det finns inget att säga om denna mat! Faktum är att sedan jag började lägga ut recept på bloggen har jag lagat en massa rolig mat. Måste ju variera mig - vilket innebär att jag själv får testa nytt. De här revbensspjällen alltså! Med Kimchi! Så gott det var! Svårt? Inte det minsta! Tänker att de måste vara perfekta på grillen fram åt sommaren också. Det enda lite bökiga är att man måste planera ett par dagar innan, och förbereda.... Det brukar stoppa mig som vill spontanlaga! Nu har jag emellertid hållit på med denna middag sedan en vecka. Mest, måste jag erkänna, har maten i och för sig "stått till sig" så det har inte varit någon maratonvistelse i köket. Och såsen...  supergod! Vi var sex stycken som satte i oss vartenda revben. Jag gjorde en och en halv sats av marinaden - som sen blir sås.


Koreanska revben, 10 personer
3 kg tunna revbensspjäll
5 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk ingefära
1 dl soja (japansk)
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 1/3 dl honung
2 msk sesamolja
4-5 tsk chiliflakes
Lite maizenamjöl


Skala och hacka vitlöken och blanda med övriga ingredienser. Smaka av!
Lägg spjällen i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. Tillslut och låt ligga i kylskåp över natten. Vänd  ett par gånger då och då.
Sätt ugnen på 150°C.
Stek revbensspjällen i ugnen på ena sidan, på galler med panna under, i 45 minuter, vänd på dem och stek spjällen 45 minuter till. Spara marinaden som blir kvar i påsen.
Koka upp marinaden. Red av den med lite maizena så att konsistensen blir simmig. Dela spjällen och lägg upp på stort fat. Häll lite sås över strax före servering. Servera med kimchin, sås och jasminris. Jag gjorde en sallad också på bladspenat.

Färgen gör dem inte helt rättvisa! Prova detta!
Kimchi

1 kg salladskål 
6 salladslökar eller ca 10 cm purjolök 


Saltlake: 
1/2 dl salt 
1 liter vatten 


Kryddblandning: 
2 mskchiliflakes
1 msk riven färsk ingefära 
2 msk finhackad färsk vitlök 
2 msk fisksås eller ostronsås
1 msk socker 

Skölj kålen och klyv den på längden. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.
Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken fint, gärna på längden. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp minst fyra dagar.
 Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst en vecka.

Starkt, gott och vackert!

Nigellas hallonchokladpavlova

6 äggvitor
300gströsocker
3 msk kakao
1tsk balsamvinäger
50g hackad mörk choklad


5 dl vispgrädde
500 g hallon



  Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna tills den blir fast. Blanda i ett par msk socker åt gången. Vispa tills smeten är blank och fast. Sikta i kakao, blanda i vinäger och choklad. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut marängsmeten i en rundel, ca 23 cm i diameter. In i ugnen. Sänk direkt till 150 grader. Efter ca 1 timme och 15 minuter stänger man av ugnen och låter luckan stå på glänt tills marängen kallnat.
  Vispa grädden. Bred ut på pavlovan. Garnera med hallon! Ät och njut!


Det blev bara en liten remsa kvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar