fredag 2 mars 2012

Franskt inspirerad


Underbara färger!

  Idag hittade jag en kokbok om fransk matlagning. Det kan hända att jag har någon förut... men den var så fin och så lockande... Så den fick följa med mig hem. Det här med fransk matkultur kan man inte komma förbi om man är matintresserad.
  För ett par år sedan tillbringade vi en vecka i Languedoc med svensk-franska vänner och blev så fantastiskt välkomnade och fick en liten inblick i deras mattraditioner. Lunchtid var rätt likt vanlig svensk lunch som serveras med pasta, ris eller potatis. Kvällen däremot var lite annorlunda, inte minst det att vi inte åt förrän rätt så sent. Inte mycket kolhydrater heller, förutom baguetten som naturligtvis serverades till dagens alla måltider. Kvällens middag började med apéretif och något litet att tugga på. Därefter serverades en sallad eller kanske melon. När "proteinet" så småningom dök upp så serverades det tillsammans med grönsaker av något slag. Ingen potatis eller ris på kvällen alltså. Så småningom dök ostar och frukt upp. Oj, vad gott det var där i medelhavsvinden under ett enormt olivträd. En hundraårig och en åttioårig sköldpadda kom dessutom fram på kvällen och åt kräset om någon tillräckligt lockande rest lämnades till dem.

  Vissa saker finns alltid i mitt kök och kylskåp. Såna saker som hjälper till att få fram det bästa i vad man än lagar. När helst man öppnar mitt kylskåp hittar man riktigt smör, tjock grädde och en bit parmesanost. I skafferiet finns alltid pinjenötter, pumpakärnor, bra olivolja och olika fonder. Bra hjälpmedel alltså!

  Ikväll lagar jag mat inspirerad av veckan i Frankrike och recept från yngsta dotterns (den här gången) kulinariska londonerfarenheter. När hon var hemma i julas bjöd hon på både de gröna bönorna och den goda svampen. Idag har vi dessutom fått känna vårsolen i Skåne, vilket gör att jag vill låta våren representeras lite i menyn. Med söta Ea som  fredagsgäst hos mamma och pappa är det roligt att laga mat. Hjälpmedlen kommer väl till pass. Kvällens meny, för 3:

  Vårens gröna sparris i gott sällskap med en tysk riesling
  Oxfilé med haricot vert courgettes, portabello i sherrysås & valnötssallad med  en argentinsk malbec
  Rödkittsost & kvittenmarmelad 

Sparrisen
1 knippe grön sparris
3 msk smör
pinjenötter
färsk parmesan
god skinka
salt & peppar

  Rosta pinjenötterna och ställ åt sidan. Skölj sparrisen och bryt av nedre delen av stjälken. Om de är kraftiga så klyv dem längs med. Smält smöret i en panna (själv kör jag en non-stick av Jamie Oliver). Låt sparrisen fräsa runt ett par minuter och få lite brynt yta. Salta och peppra. Lägg upp på tallrik. Riv över parmesanost och strö på pinjenötterna. Lägg på skinka som du gillar (själv vurmar jag just nu för kallrökta skinkor).

Vi äter alltid sparris på våren. Den vita är egentligen snäppet
lyxigare!


Haricot vert courgettes
1 L ca haricot vert (frysta eller färska)
1 liten zucchini
1 klyfta vitlök
olivolja
salt & peppar

  Skiva zucchinin. Hacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i pannan. I med vitlöken och zucchinin. Fräs under ett par minuter. Salta och peppar. Lägg i botten på en skål. Under tiden kokar man haricot vert tills den är lagom mjuk, i saltat vatten. Häll av och blanda med zucchinin. Salta och peppra!

Portabello i sherrysås
2 stooooora portabellosvampar
1 klyfta vitlök
1/2 dl sherry (drygt)
1 tsk kalvfond
2,5 dl vispgrädde
1 msk vetemjäl (knappt)
smör
ett par droppar koloritsoja (utan smak bara färg)
salt & peppar

  Dela och skiva svampen. Fräs den under ett par minuter i smöret tillsammans med en vitlöksklyfta kluven på längden. Salta och peppra. Ta upp vitlöken, den har gjort sitt. Tillsätt lite mer smör och pudra sedan över mjölet. Rör om med slev. I med grädden, fonden och sherryn! Rör om och låt puttra ett par minuter på lägre värme. Salta och peppra. Tveka inte! Krydda på! Det blir bara bättre om du får en riktigt djup smak. Ge svampen lite fin färg av sojan.

Valnötssallad
1 L valfri sallad
1 dl valnötter
1/2 dl pumpakärnor
1 msk vinäger
3 msk valnötsolja (eller olivolja)
salt & peppar

  Hacka valnötterna. Rosta tillsammans med pumpakärnorna i torr panna. Låt svalna! Vispa ihop olja och vinäger (själv kör jag rödvinsvinäger just nu) och salta och peppra. Blanda sallad och nötter i skål. På med vinägretten och blanda.

Valnötsolja som jag inhandlade efter att ha läst
boken "Middag med mr Latte!. 


Köttet
3 tjocka skivor oxfilé
smör
salt & peppar

  Låt köttet bli rumstempererat. Salta & peppra. Hetta upp smöret i het panna. Lägg i köttet och sänk värmen en aning. Ös ibland. Låt gå ca 3 minuter innan du vänder. Stek tre minuter på andra sidan, ös ibland, och dra av från pannan. Låt vila nån minut eller två.

Servera allt tillsammans! Njut!

Det ser ut som mycket mat, men det är nästan bara grön-
saker. Yummy (som man inte säger i Frankrike, vet inte
vad man säger där...)

  En bra fransk måltid avslutas med ost. Så också hos familjen Kenne ikväll. Enklare än så här blir det inte. En god ost. En god marmelad!

Den perfekta avslutningen!

  Har du några "hjälpmedel" som alltid finns i ditt kylskåp eller skafferi?

1 kommentar:

  1. Säger man inte Wunderschön i Frankrike. Har precis för mig det :-)

    SvaraRadera