onsdag 28 mars 2012

Sushi, havreknäcke & wordfeud

Tisdagsmiddag!

  Sedan barnen flyttade hemifrån har vi blivit mycket slarvigare med matlagningen och livsmedelsinköpen under veckorna. Ren och skär lathet! Nu för tiden finns det så mycket färdigmat som faktiskt är riktigt bra också, så tror jag inte att det var förr. Vanligtvis får en vardagsmiddag inte ta längre tid att laga än tiden det tar att koka potatis, pasta eller ris. Idag tog middagen ca 2 minuter att få färdig. Färdig sushi från Coop. Den är riktigt god. Wasabi-kicken som sätter in kan man gott behöva så här i slutet på mars  också när kroppen inte förstått att vi lever i en ny tid. Jag tänker att jag är en kvällsmänniska. Det blir ju bara ännu tydligare när en timme försvinner. Hur pigg och otrött som helst på kvällen. Svårt att gå och lägga sig i rimlig tid. Sedan otroligt seg på morgonen när klockan ringer. Det känns i hela kroppen att det är nåt lurt med tiden. Att traska upp i gryningen brukar annars bara förknippas med att man skall på semester. Hur lurad känner man sig inte då när man bara skall med pendeltåget på en liten resa 14 minuter norrut?

  Upptäckte precis att vi inte ens har knäckebröd här hemma! Det är vår basföda på vardagsmorgnarna. Havreknäcke är oftast grejen här hos oss. De är inte helt oproblematiska dock. Det låter otroligt högt inne i huvudet när man tuggar. Det är svårt att höra något annat. Dessutom smular de aggressivt. Bord och golv (?) får sopas.

  Annars får jag just inte mycket gjort på kvällarna. Jag har just skaffat min första Iphone och i söndags fick jag hjälp att installera Wordfeud (måste erkänna att denna möjligheten spelade en avgörande roll varför jag bytte telefon). Det är väldigt svårt att slita sig från spelet - i alla fall nu i början. Timmarna rinner lätt iväg och förvånat kollar man på klockan. Tre timmar? En tisdagskväll? Men som det är nu så måste jag öva mycket nu i början. Jag måste lära mig att tänka strategiskt! Jag måste lära mig att hålla på vissa brickor och att offra andra. Jag måste nog också tänka ett par steg framåt också, inte bara bli glad när jag kan slänga ut ett tjusigt ord - det skall ju hamna på "rätt" rutor också... Jag har också bestämt mig för att INTE fuska. Nänä! Bokstäverna skall processas i hjärnan, inte på nätet. Så loosar jag just nu ca 65% av alla matcher också! Men jag ger mig inte!


Seriöst arbetande kvinna.


söndag 25 mars 2012

Koreansk succé

Vilka vackra hallon! De smakar gott också -
till skillnad från jordgubbar i mars.

  Succé! Det finns inget att säga om denna mat! Faktum är att sedan jag började lägga ut recept på bloggen har jag lagat en massa rolig mat. Måste ju variera mig - vilket innebär att jag själv får testa nytt. De här revbensspjällen alltså! Med Kimchi! Så gott det var! Svårt? Inte det minsta! Tänker att de måste vara perfekta på grillen fram åt sommaren också. Det enda lite bökiga är att man måste planera ett par dagar innan, och förbereda.... Det brukar stoppa mig som vill spontanlaga! Nu har jag emellertid hållit på med denna middag sedan en vecka. Mest, måste jag erkänna, har maten i och för sig "stått till sig" så det har inte varit någon maratonvistelse i köket. Och såsen...  supergod! Vi var sex stycken som satte i oss vartenda revben. Jag gjorde en och en halv sats av marinaden - som sen blir sås.


Koreanska revben, 10 personer
3 kg tunna revbensspjäll
5 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk ingefära
1 dl soja (japansk)
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 1/3 dl honung
2 msk sesamolja
4-5 tsk chiliflakes
Lite maizenamjöl


Skala och hacka vitlöken och blanda med övriga ingredienser. Smaka av!
Lägg spjällen i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. Tillslut och låt ligga i kylskåp över natten. Vänd  ett par gånger då och då.
Sätt ugnen på 150°C.
Stek revbensspjällen i ugnen på ena sidan, på galler med panna under, i 45 minuter, vänd på dem och stek spjällen 45 minuter till. Spara marinaden som blir kvar i påsen.
Koka upp marinaden. Red av den med lite maizena så att konsistensen blir simmig. Dela spjällen och lägg upp på stort fat. Häll lite sås över strax före servering. Servera med kimchin, sås och jasminris. Jag gjorde en sallad också på bladspenat.

Färgen gör dem inte helt rättvisa! Prova detta!
Kimchi

1 kg salladskål 
6 salladslökar eller ca 10 cm purjolök 


Saltlake: 
1/2 dl salt 
1 liter vatten 


Kryddblandning: 
2 mskchiliflakes
1 msk riven färsk ingefära 
2 msk finhackad färsk vitlök 
2 msk fisksås eller ostronsås
1 msk socker 

Skölj kålen och klyv den på längden. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.
Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken fint, gärna på längden. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp minst fyra dagar.
 Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst en vecka.

Starkt, gott och vackert!

Nigellas hallonchokladpavlova

6 äggvitor
300gströsocker
3 msk kakao
1tsk balsamvinäger
50g hackad mörk choklad


5 dl vispgrädde
500 g hallon



  Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna tills den blir fast. Blanda i ett par msk socker åt gången. Vispa tills smeten är blank och fast. Sikta i kakao, blanda i vinäger och choklad. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut marängsmeten i en rundel, ca 23 cm i diameter. In i ugnen. Sänk direkt till 150 grader. Efter ca 1 timme och 15 minuter stänger man av ugnen och låter luckan stå på glänt tills marängen kallnat.
  Vispa grädden. Bred ut på pavlovan. Garnera med hallon! Ät och njut!


Det blev bara en liten remsa kvar!

fredag 23 mars 2012

Skockor och vänner

De här underbara kronärtskockorna såg jag i 
affären. Då visste jag vad vi skulle äta!

  Vad skönt att få skratta mycket och samtidigt prata om viktiga saker. Många viktiga saker förtjänar ordentliga skratt, faktiskt! Prata mer! Det borde vi göra. Då skulle vi upptäcka hur vanliga vi är. Att vi inte är så annorlunda eller så konstiga. Det är väl skönt?!

  Pratmat! Finns det? Idag funderade jag på lite olika koncept. Jag tänkte att om man skall kunna sitta ostört och samtala utan avbrott, och utan att maten blir för mycket samtalsämne, gäller det att ha allt framme samtidigt! Så jag kokade kronärtskockor som vi åt tillsammans med vispat citronsmör. Framdukat fanns också lite olika kallskuret, god sallad, olika röror som passar till gott bröd och ett par tre goda ostar. Allt på bordet! Ja! Det var ett lyckat koncept! Vi åt och pratade (lite om maten måste jag erkänna, men om mycket annat också) timme efter timme!

  För övrigt har dagen gett oss en liten försmak av vår och sommar. Fram på eftermiddagen hittade äntligen solen fram. Lyckligtvis höll sig vinden borta också. Fantastiskt kombo - sol och vindstilla. Längst in till väggen på altanen var det faktiskt drygt 20 grader sent på eftermiddagen. Härligt! Passade på att fota kronärtskockorna på altan-trallen.

  Pröva att äta kronärtskockor! De har en otroligt mild och sympatisk smak. Vi doppade i vispat citronsmör och flingsalt. Gott!

Kronärtskockor, 4 personer

4 kronärtskockor
Vatten
Salt
1 citron

  Bryt stjälkarna av kronärtskockorna. Koka upp saltat vatten. Lägg i skockorna och en citron delad i ett par tre bitar. Koka ca 35 minuter. Servera med riktigt smör som du vispat med pressad citronsaft.

torsdag 22 mars 2012

Det svajade till

En annan slags svindel.

  Svajar det till i ditt liv ibland? När det gör det för mig så kan jag drabbas av någon slags partiell minnesförlust. En sådan som gör att jag glömmer att man kan ha tillfälliga dippar - utan att de betyder något annat än just det. En tillfällig dipp. Jag hade en sådan i veckan. Ett par timmars stress... (lite utöver det vanliga alltså med lite kroppsliga känningar) ... och så kan det kännas sååå illavarslande. Oj! Vad är på gång? Varför? Vad kunde jag gjort annorlunda? Tänk om ditt, tänk om datt! Yr på grund av stress eller stressad på grund av yrsel? Tankar, tankar, tankar!

  Nu för tiden är jag mycket bättre på att sätta ord på sådant här för andra, när det händer. Det ger perspektiv. Jag får också påminna mig om vad jag lärt mig: Det spelar inte så stor roll varför det händer, snarare handlar det om hur jag hanterar det. Då! I ögonblicket! Jag kan inte kontrollera allt, men jag kommer att kunna genomlida det! De där hisnande ögonblicken (2-3 sekunder?) när man inte tror att man har koll. Tufft för ett kontroll-freak! Om bara minnet fungerade lite bättre i de här sammanhangen. Det bra minnet alltså: Jag vet att det här går över, det här klarar jag, det här är inget farligt. Det är snarare ful-minnet som gör sig påmint inledningsvis: Det här känner jag igen, det var inte bra! Då mår jag dåligt. Shit!

  En svajig tisdag alltså (tisdagseftermiddag om jag skall vara ärlig, nån timme om jag skall vara helt uppriktig!) Utan någon speciell anledning till och med. Ibland bara blir det så! En timmes svaj och sedan några timmars grubbel över detta. Till ingen nytta alls! Jo, nyttigt för mig! Bra repetition! Så här i efterhand... Får jobba på det där med minnet!

lördag 17 mars 2012

En riktig favorit i familjen

Något att längta efter. Men nu är våren på gång!
  En vecka går så fort. Men man hinner med en massa också! Tre besök på Friskis! En massa matlagning som inte fotats, och därför inte hamnat i bloggen. Jobb! Jobb! Jobb! Igår kväll ett besök på S:t Michelles restaurang och vinkällare i Lund där vi hade ett presentkort att festa upp. Trevlig inledning på helgen alltså. Det var ett helt fantastiskt väder igår också. Våren sken över alla i skåneland, i Lund verkade alla studenter euforiska av värmen som strömmade från sol och gasolbrännare på alla uteserveringar. Idag har jag påbörjat en kimchi - vilket jag får återkomma till med recept och rapporter om huruvida det lyckades. Den får bli min första koreanska rätt - skall hitta något gott vi kan äta till - fram emot nästa helg.

  Ikväll kommer Andrea på middag. Jag skall göra en riktigt god och vårlig kyckling- och pastarätt med en citronsmörsås som äääälskar att hänga med parmesanost. Oj, vad gott det brukar bli! Det är ett recept som jag lämnat till många, och fått succérapporter tillbaka. Prova det vet jag. Inte alls svårt.

  Hon, Andrea, har just kommit hem från London där hon hälsat på lillasyster, familj och vänner. Det har varit lite tomt här hemma med båda döttrarna i England. Nu får vi fira att hon kommit hem! Om tre veckor firar vi att vi äntligen är med Hanna. Som jag längtar nu!




Oj, vad gott! Pröva!

Kycklingfilé med citronsmörsås, 4 personer 


4 kycklingfiléer
en klick smör


½ dl pressad citron
½ tärning grönsaksbuljong
1 dl crème fraîche (ej lätt)
50 normalsaltat smör
1 nypa cayennepeppar


Tagliatelle
Nyriven parmesanost

Blanda citron, buljong och crème fraîche i kastrull. Låt koka upp. Blanda ner rumstempererat smör klickvis, vispa. Skall ej koka igen, men kan värmas på. Smaka av med lite cayennepeppar.

Koka pastan.

Bryn kycklingfiléerna runt om. Baka färdigt i ugn 160 grader (15-20 minuter). Klyv dem på diagonalen och servera med tagliatelle, sås och massor av riven parmesanost.
Gör gärna dubbel sats av såsen - den går åt! Detta är vansinnigt gott, jag lovar!

fredag 9 mars 2012

Blodvite, anti-wrinkle och slow-food

Ser din kran likadan ut? Blank men med ett "fingrat" handtag.


  Idag har det lagats mycket mat i mitt kök. Nu är klockan snart åtta och mitt välmående vilar inte bara på den goda maten utan också på vetskapen om att jag stod på crosstrainern på Friskis under förmiddagen. Fattar inte varför det är så svårt att ta mig dit! Jag mår ju så bra efteråt. Ärligt talat mår jag bra redan under tiden som jag är där. Det är bara det att det är ett sånt motstånd innan. Jag hoppas att detta trendbrott (att jag faktiskt gick dit och inte bara funderade på det) skall bli början på en friskis-vår. Fråga mig gärna om ett tag - nu har jag ju gått public med det - ifall jag kommer mig iväg och tränar. Det är alltid bra att ställa sig lite ansvarig inför andra...

  Vad mer denna dag? Huset städades och jag lagade lunch till min kära vän och hennes små töser (också kära vänner). Man kan ju inte låta en ledig fredag gå till spillo. Sen på stan köpte jag en anti-wrinkle cream. Min första. Jag hittade ingen annan kräm som passade torr och känslig hud. Känslig varelse som jag är... Lite känslig måste jag säga att jag var när jag skar av nageln på mitt vänstra pekfinger. Inte en liten flis, nästan hela ovansidan - så att blodet pumpade fram. Sorgligt! Lite sorgligt att den just hade läkt och vuxit ut (och upp) sedan jag gjorde det sist. Älskar min vassa, snygga Sabatier-kniv, men allvarligt talat... Får leta fram en fingertuta från nåt gammalt syskrin. Jag får hela tiden backa och skriva om, med tredubbelt plåster på mitt vänstra index-finger dyker alla möjliga bokstäver upp på skärmen.

  "Två hungriga italienare" har lagat mat på SVT. Idag tog jag mig an ett av deras recept på ragu (en slow-food-variant på köttfärssås helt enkelt). Tre turer till affären idag. Jag trodde jag hade koll i huvet, men fick ha det i benen... Salciccia stod det i receptet. Gick idag inte att uppbåda i Landskrona. Jag fick googla det och förstod att det var en råkorv (alltså inte rökt eller tillagad) på fläskkött smaksatt med vitt vin, vitlök, rosmarin och andra örter. Jag gjorde alltså en egen korvmassa av dessa ingredienser. Gick utmärkt.  Polenta skulle det vara till. Recepten varierar när det gäller koktid. Nåt säger 7 minuter nåt annat 45. Gick också bra. Nu har jag och mannen i mitt liv njutit av kärleksfullt tillagad mat! Ta dig tid och laga en riktig ragu. Funkar kanonbra med pasta också, naturligtvis!


Slowfood! Ös på parmesanost!


Två hungriga italienares ragu, 6-8 portioner


5 msk fin olivolja
1 liten gul lök, finhackad
500 g oxstek (högrev eller nåt) skuren i ca 2x2 cm
500 g revben (fläskkött)
200 g salciccia (som man trycker ut ur skinnet) 
2 msk tomatpuré utblandad i 1 dl rödvin
3 x 400 g tomatkross (Mutti, Mutti!!)
1 näve färska basilikablad
Salt och nymald svartpeppar

  Fräs löken i olja, 4-5 minuter, utan att den tar färg. Bryn allt kött, tillsammans med korvmassan, i omgångar. Blanda allt och häll i vin-tomapurén. Låt koka utan lock tills en tredjedel av vätskan kokat bort. Häll sedan på tomaterna och hackad basilika. Salta och peppra. Låt puttra långsamt under ca 2 timmar. Om du hade revben (med ben) tar du bort själva benen och lägger tillbaka köttet i grytan. Smaka av med salt och peppar.


Krämig polenta, 4 portioner

7,5 dl grönsaksbuljong
1,5 dl polenta
50 g smör
50 g färskriven parmesaost
Salt & peppar

  Koka upp buljongen. Vispa ner polentan. Småkoka ca 7 minuter. Rör ibland. Blanda ner osten och smöret. Smaka av med ca 0,5 tsk salt och ett par ordentliga varv på pepparkvarnen. Servera tillsammans med ragun och mer nyriven parmesanost och gott bröd.

tisdag 6 mars 2012

Tuffa biffar en tisdag


Så här vackert är det att titta ut över sundet och ana
 Köpenhamn där borta i diset. En vanlig tisdag!

  Den stora utmaningen är inte att laga god mat på helgerna när man har tid och ork. Men måndag, tisdag, onsdag... Det är då det gäller att hitta inspiration. Varje lunch, på jobbet, sitter vi och noterar och kommenterar varandras uppvärmda matlådor. Det är faktiskt där man brukar få lite idéer och bli sugen på det ena och det andra. Om någon haft med sig något som ser gott ut så är det inte ovanligt att något liknande dyker upp på andras tallrikar efter ett par dagar. Fläskpannkaka är en sådan sak. För ett par år sedan blev den trendig på jobbet efter att kollegan Lotta haft det med sig. Vi fick därefter se olika variationer på denna husmanskost. Vi pratar otroligt mycket mat på mitt jobb. Innan helgen planerar vi våra kulinariska äventyr och efter helgen berättar vi hur det gick. Med tanke på mitt stora matintresse måste jag dock tillstå att mina luncher näppeligen lever upp till några höjder. Jag är ju så lat! Jag står inte, på morgonen, och förbereder en god sallad att ta med för att sätta lite färg på tallriken. Skärpning där!

  För ett tag sedan hade Tina gjort en ny variant på biffar (eller pannbiffar som min mamma skulle sagt). Lite vuxnare och tuffare i smaken. Jag har gjort något liknande flera gånger sen dess. På utsidan ser de helt vanliga ut - men de är smaksatta med chili och man använder tomatkross istället för vatten eller mjölk. Om man gör sig besväret att blanda köttfärs och stänka ner spisen kan man lika gärna göra några extra. Pannbiffar är också ett ypperligt pålägg, tycker Håkan. Idag gjorde jag 17 stycken så 11 stycken finns kvar till pålägg och lunchlådor. Jag gjorde ungefär så här:

De räcker ett tag - ännu fler i pannan.

Tuffa biffar med chilli, ca 15-18 stycken

850 g mager nötfärs (jag tror faktiskt det är godast med ren nötfärs)
1 burk krossade tomater (Mutti fortfarande godast)
4 msk ströbröd
1 ägg
1 stor gul lök
1-2 röda pepparfrukter eller ca 2-3 tsk sambal oelek
Salt, peppar och aromat
Smör/margarin att steka i

  Blanda tomatkross och ströbröd i bunke och rör om. Låt stå ca 5 minuter. Blanda ner ägget. Riv löken, på rivjärnets grova sida, rakt ner i smeten. Fiiiiiiiinhacka chillin och blanda ner (eller ta sambal). Blanda ner ca 3 tsk salt, en massa varv på pepparkvarnen och ca 2 tsk aromat. Blanda ner färsen och arbeta smeten ordentligt, tills den "satt sig".
Stek biffarna i omgångar i panna (Jag brukar steka nästan färdigt och sedan ställa in i ugnen på 150 g efter hand som de steks). Om man vill kan man ha riven vitlök i smeten. Själv föredrar jag att ha vitlöken i något av tillbehören istället (men du kanske gillar det i biffarna!).

  Idag blev det bönor med zucchini, chilli och vitlök samt en grekisk sallad till biffarna. Vi hittade lite chllibearnaise i kylen också!

Tisdagsmat. 




fredag 2 mars 2012

Franskt inspirerad


Underbara färger!

  Idag hittade jag en kokbok om fransk matlagning. Det kan hända att jag har någon förut... men den var så fin och så lockande... Så den fick följa med mig hem. Det här med fransk matkultur kan man inte komma förbi om man är matintresserad.
  För ett par år sedan tillbringade vi en vecka i Languedoc med svensk-franska vänner och blev så fantastiskt välkomnade och fick en liten inblick i deras mattraditioner. Lunchtid var rätt likt vanlig svensk lunch som serveras med pasta, ris eller potatis. Kvällen däremot var lite annorlunda, inte minst det att vi inte åt förrän rätt så sent. Inte mycket kolhydrater heller, förutom baguetten som naturligtvis serverades till dagens alla måltider. Kvällens middag började med apéretif och något litet att tugga på. Därefter serverades en sallad eller kanske melon. När "proteinet" så småningom dök upp så serverades det tillsammans med grönsaker av något slag. Ingen potatis eller ris på kvällen alltså. Så småningom dök ostar och frukt upp. Oj, vad gott det var där i medelhavsvinden under ett enormt olivträd. En hundraårig och en åttioårig sköldpadda kom dessutom fram på kvällen och åt kräset om någon tillräckligt lockande rest lämnades till dem.

  Vissa saker finns alltid i mitt kök och kylskåp. Såna saker som hjälper till att få fram det bästa i vad man än lagar. När helst man öppnar mitt kylskåp hittar man riktigt smör, tjock grädde och en bit parmesanost. I skafferiet finns alltid pinjenötter, pumpakärnor, bra olivolja och olika fonder. Bra hjälpmedel alltså!

  Ikväll lagar jag mat inspirerad av veckan i Frankrike och recept från yngsta dotterns (den här gången) kulinariska londonerfarenheter. När hon var hemma i julas bjöd hon på både de gröna bönorna och den goda svampen. Idag har vi dessutom fått känna vårsolen i Skåne, vilket gör att jag vill låta våren representeras lite i menyn. Med söta Ea som  fredagsgäst hos mamma och pappa är det roligt att laga mat. Hjälpmedlen kommer väl till pass. Kvällens meny, för 3:

  Vårens gröna sparris i gott sällskap med en tysk riesling
  Oxfilé med haricot vert courgettes, portabello i sherrysås & valnötssallad med  en argentinsk malbec
  Rödkittsost & kvittenmarmelad 

Sparrisen
1 knippe grön sparris
3 msk smör
pinjenötter
färsk parmesan
god skinka
salt & peppar

  Rosta pinjenötterna och ställ åt sidan. Skölj sparrisen och bryt av nedre delen av stjälken. Om de är kraftiga så klyv dem längs med. Smält smöret i en panna (själv kör jag en non-stick av Jamie Oliver). Låt sparrisen fräsa runt ett par minuter och få lite brynt yta. Salta och peppra. Lägg upp på tallrik. Riv över parmesanost och strö på pinjenötterna. Lägg på skinka som du gillar (själv vurmar jag just nu för kallrökta skinkor).

Vi äter alltid sparris på våren. Den vita är egentligen snäppet
lyxigare!


Haricot vert courgettes
1 L ca haricot vert (frysta eller färska)
1 liten zucchini
1 klyfta vitlök
olivolja
salt & peppar

  Skiva zucchinin. Hacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i pannan. I med vitlöken och zucchinin. Fräs under ett par minuter. Salta och peppar. Lägg i botten på en skål. Under tiden kokar man haricot vert tills den är lagom mjuk, i saltat vatten. Häll av och blanda med zucchinin. Salta och peppra!

Portabello i sherrysås
2 stooooora portabellosvampar
1 klyfta vitlök
1/2 dl sherry (drygt)
1 tsk kalvfond
2,5 dl vispgrädde
1 msk vetemjäl (knappt)
smör
ett par droppar koloritsoja (utan smak bara färg)
salt & peppar

  Dela och skiva svampen. Fräs den under ett par minuter i smöret tillsammans med en vitlöksklyfta kluven på längden. Salta och peppra. Ta upp vitlöken, den har gjort sitt. Tillsätt lite mer smör och pudra sedan över mjölet. Rör om med slev. I med grädden, fonden och sherryn! Rör om och låt puttra ett par minuter på lägre värme. Salta och peppra. Tveka inte! Krydda på! Det blir bara bättre om du får en riktigt djup smak. Ge svampen lite fin färg av sojan.

Valnötssallad
1 L valfri sallad
1 dl valnötter
1/2 dl pumpakärnor
1 msk vinäger
3 msk valnötsolja (eller olivolja)
salt & peppar

  Hacka valnötterna. Rosta tillsammans med pumpakärnorna i torr panna. Låt svalna! Vispa ihop olja och vinäger (själv kör jag rödvinsvinäger just nu) och salta och peppra. Blanda sallad och nötter i skål. På med vinägretten och blanda.

Valnötsolja som jag inhandlade efter att ha läst
boken "Middag med mr Latte!. 


Köttet
3 tjocka skivor oxfilé
smör
salt & peppar

  Låt köttet bli rumstempererat. Salta & peppra. Hetta upp smöret i het panna. Lägg i köttet och sänk värmen en aning. Ös ibland. Låt gå ca 3 minuter innan du vänder. Stek tre minuter på andra sidan, ös ibland, och dra av från pannan. Låt vila nån minut eller två.

Servera allt tillsammans! Njut!

Det ser ut som mycket mat, men det är nästan bara grön-
saker. Yummy (som man inte säger i Frankrike, vet inte
vad man säger där...)

  En bra fransk måltid avslutas med ost. Så också hos familjen Kenne ikväll. Enklare än så här blir det inte. En god ost. En god marmelad!

Den perfekta avslutningen!

  Har du några "hjälpmedel" som alltid finns i ditt kylskåp eller skafferi?