söndag 19 februari 2012

Hurra!

Härligt med kalas.

  Det är inte så ofta man hurrar sig själv, men firar man sin födelsedag så är ett och annat hurrarop på sin plats. Jag var i affären tidigt igår morse för att handla det sista. Eftersom min plan var att allt skulle vara så färdigt som det bara kan, och att kvällen skulle funka så smidigt som möjligt (med minimal ansträngning i köket) så gällde det att börja tidigt! Byttor fylldes och ställdes i kylen efter hand. När gästerna dök upp var allt färdigt! Menyn sattes för flera veckor sedan men ett par detaljer blev inte färdiga förrän jag faktiskt stod i affären. Idag delar jag med mig av riktigt bra recept! Alla recept är beräknade till åtta!

  Kvällens meny:

Skål i bubbel & "Stående förrätt" (ostfylld mignonskinka med soltorkade tomater, räkceviche och smördegsflarn med fetaost och tomattopp)


Ugnsbakad lax på savoybädd med bacon & rotselleri


Goda ostar med päronkompott (Gruyère, Taleggio, Parmigiano reggiano & Gorgonzola)


Vit chokladtårta, kaffe & avec




Stående förrätt! Längst fram i bild smördegsflarnen och
skinkrosorna. Cevichen där bakom.
Lägg ut 8 skivor av en god lufttorkad eller kallrökt skinka, som du gillar. Blanda 100 g Filadelphiaost med 4-5 av Ridderheims soltorkade tomater som du finhackat. Salta och peppra. Fördela ostfyllningen i en klick i änden på varje skinka. Rulla ihop löst till en vacker ros. Garnera med lite persilja!

Väljer du cantaloupemelon till din ceviche så blir det
otroligt vackra färger!
Lägg 150 g skalade räkor i en bunke. Tärna en halv galia- eller cantaloupemelon i tärningar. Finskiva 8-10 rädisor och finhacka 1 liten röd lök. Blanda ner allt med räkorna. Pressa 2 limefrukter. Blanda ner 1/2 -1 finhackad röd chilifrukt, lite salt och peppar. Häll dressingen över Räkblandningen. Hacka färsk koriander, en kruka, och blanda ner strax innan du fyller små glas/muggar med räksalladen.


Smula 75 g fetaost och blanda med 1/2 dl fet crème fraîche. Riv ner 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt, peppar och oregano. Ställ åt sidan. Ta fram en rulle färsk smördeg. Sporra ut 8-10 kvadrater, ca 6x6 cm, och nagga dem intensivt med en gaffel. Spara en yttre kant på ca 1 cm runt om som inte perforeras. Lägg på bakpappersklädd plåt. Fördela fetaoströran i en klick på mitten. Grädda i 200 g ca 14 minuter. Garnera med en klick tomatröra (jag använde Oil & Vinegars bruschetta, som man rör ihop av torkade tomater och goda kryddor). Annars kan man garnera med tomatpesto eller ingenting alls, faktiskt.



Ugnsbakad lax på Savoybädd. Mycket godare än vad jag
lyckats förmedla med mitt foto!
8 bitar färsk lax à 160-190 g (allvarligt: köp inte färdigskuren fryst utan köp en större, färsk bit, hos fiskhandlaren som du själv skär upp. Så mycket bättre än portionsbitarna i frysdisken! Pensla varje bit med lite olivolja, ordentligt med salt och nymald peppar. Lägg ut i en smord långpanna. Ställ åt sidan!

Ta ca 1 kg savoykål. Ansa bort fula blad, stocken och grova bitar. Finstrimla och skär ett par gånger rakt över också. Skala och fintärna 350 g rotselleri. Strimla 3 paket bacon. Ta en stor panna med höga kanter (gärna non-stick) och smält en klicka smör. Lägg i bacon och selleri. Fräs under omrörning 5-6 minuter (det skall inte ta färg). I med kålen. Fräs under omrörning (inte för hög värme nu, det skall inte alls få någon färg). När kålen börja "gå ner" och släppa vätska lägger man på ett lock. Låt småputtra 10-15 minuter (rör om ibland. När kålen mjuknat (men inte soggat ihop) blandar du ner 5 dl crème fraîche (inte lättvarianten). Låt koka ihop ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt & peppar.

Laga laxen 11 minuter i 225 grader (den skall bara vara knappt färdig). Fördela savoykålen på 8 tallrikar. Lägg en laxbit på varje bädd. Servera!

Ost, ost, ost!
Välj ostar som du gillar. Servera med en riktigt god marmelad. Vindruvor och päron är inte ostens bäste vän!

Nåt sött att avsluta med.


Smält 200 g smör. Hacka 250 g vit choklad som blandas ner i smöret och rör om så den smälter. Vispa 3 ägg och 2,5 dl socker riktigt pösigt i en bunke. Blanda i chokladsmöret. Rör väl. Blanda ner 2 dl vetemjöl (sikta det gärna) tills smeten är helt slät men vispa inte för mycket. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant ( ca 23 cm i diameter). Grädda 30-35 minuter i 175 grader. Låt kallna.
Koka upp 1/2 dl vispgrädde. Blanda i 150 g hackad vit choklad låt det bli en slät kräm. Ställ i kylen 5 minuter för att svalna. Bred över den kalla kakan. Låt kakan vila ett par timmar (svalt) och servera sedan.

Redo för kalas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar