Härligt med kalas. |
Kvällens meny:
Skål i bubbel & "Stående förrätt" (ostfylld mignonskinka med soltorkade tomater, räkceviche och smördegsflarn med fetaost och tomattopp)
Ugnsbakad lax på savoybädd med bacon & rotselleri
Goda ostar med päronkompott (Gruyère, Taleggio, Parmigiano reggiano & Gorgonzola)
Vit chokladtårta, kaffe & avec
Stående förrätt! Längst fram i bild smördegsflarnen och skinkrosorna. Cevichen där bakom. |
Väljer du cantaloupemelon till din ceviche så blir det otroligt vackra färger! |
Smula 75 g fetaost och blanda med 1/2 dl fet crème fraîche. Riv ner 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt, peppar och oregano. Ställ åt sidan. Ta fram en rulle färsk smördeg. Sporra ut 8-10 kvadrater, ca 6x6 cm, och nagga dem intensivt med en gaffel. Spara en yttre kant på ca 1 cm runt om som inte perforeras. Lägg på bakpappersklädd plåt. Fördela fetaoströran i en klick på mitten. Grädda i 200 g ca 14 minuter. Garnera med en klick tomatröra (jag använde Oil & Vinegars bruschetta, som man rör ihop av torkade tomater och goda kryddor). Annars kan man garnera med tomatpesto eller ingenting alls, faktiskt.
Ugnsbakad lax på Savoybädd. Mycket godare än vad jag lyckats förmedla med mitt foto! |
Ta ca 1 kg savoykål. Ansa bort fula blad, stocken och grova bitar. Finstrimla och skär ett par gånger rakt över också. Skala och fintärna 350 g rotselleri. Strimla 3 paket bacon. Ta en stor panna med höga kanter (gärna non-stick) och smält en klicka smör. Lägg i bacon och selleri. Fräs under omrörning 5-6 minuter (det skall inte ta färg). I med kålen. Fräs under omrörning (inte för hög värme nu, det skall inte alls få någon färg). När kålen börja "gå ner" och släppa vätska lägger man på ett lock. Låt småputtra 10-15 minuter (rör om ibland. När kålen mjuknat (men inte soggat ihop) blandar du ner 5 dl crème fraîche (inte lättvarianten). Låt koka ihop ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt & peppar.
Laga laxen 11 minuter i 225 grader (den skall bara vara knappt färdig). Fördela savoykålen på 8 tallrikar. Lägg en laxbit på varje bädd. Servera!
Ost, ost, ost! |
Nåt sött att avsluta med. |
Smält 200 g smör. Hacka 250 g vit choklad som blandas ner i smöret och rör om så den smälter. Vispa 3 ägg och 2,5 dl socker riktigt pösigt i en bunke. Blanda i chokladsmöret. Rör väl. Blanda ner 2 dl vetemjöl (sikta det gärna) tills smeten är helt slät men vispa inte för mycket. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant ( ca 23 cm i diameter). Grädda 30-35 minuter i 175 grader. Låt kallna.
Koka upp 1/2 dl vispgrädde. Blanda i 150 g hackad vit choklad låt det bli en slät kräm. Ställ i kylen 5 minuter för att svalna. Bred över den kalla kakan. Låt kakan vila ett par timmar (svalt) och servera sedan.
Redo för kalas. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar