onsdag 31 juli 2013

Snabba rätter för småbarnsförädrar, och andra med lite tidsbrist...

Fast i bilen, utanför huset.
I vissa moment av vårt uterumsbygge är det viktigt att det inte regnar. När man murar och sånt, tydligen... Därför har vädret varit extremt intressant för oss den senaste veckan. Hantverkarna, som blev ett par dagar försenade inledningsvis, kom liksom igång samtidigt som vädret blev aningen mer ostadigt. För en vanlig semesterfirare kan en skur då och då vara riktigt välkommen. Som ombyggare vill man dock ha förutsägbart väder. På väg hem från affären i förmiddags kunde jag inte gå in, med mindre än att jag skulle blivit helt dränkt. Det enda jag tänkte på var emellertid byggarbetet. Men lika plötslig och lika kraftig som skuren var - lika snabbt var den över och arbetet kunde återupptas. Då pustade jag ut.

Hur snabbt kan man kasta ihop en enkel pasta? En ung mamma frågade mig häromdagen om jag hade några snabba middagsalternativ - efter att de ätit makaroner och Mamma Scans köttbullar tre dar i rad.
Halv- eller helfabrikat var ju helt klart något man fick en ny relation till när man hade småbarn. Bästa snabbmaten är väl att passa på att laga mycket, när man ändå lagar, och sedan ha att ta fram. Men det är mest en fin tanke. Oftast lagar man ungefär det man skall ha och blir det något litet över att ta med till morgondagens lunch så är man glad för det.

Det stora tricket om man skall laga mat snabbt och enkel är att ha ett bra förråd av livsmedel hemma. Det gäller också att ha "uppiffare" som gör att det enkla blir lite godare. Parmesanost exempelvis. Ruccolasallad. Chilifrukter eller chiliflingor på burk. Nötter. God senap och honung.
Med rätt saker hemma kan man svänga ihop en pastarätt på samma tid som det tar att få pastan färdigkokt.Variationerna är oändliga. Den här lilla varianten gjordes till lunch, här hemma idag. Har man inte tryffelolja så hoppar man bara över den. Vill man lyxa till den så smörsteker man lite kantareller och rör ner innan servering.
Man kan byta ut till vilken smak man vill på crème fraîchen och i så fall tillsätta det man tycker är gott som passar till just den burken.

Supersnabbt och gott till lunch!
Kantarelldoftande pasta med skinka och en aning tryffelsmak, 3-4 personer
300-400 g torkad pasta (gärna en kort sort)
1 burk crème fraîche smaksatt med kantareller och konjak
100 g kokt skinka
Ett par droppar tryffelolja
Salt & peppar
Färskriven parmesanost
Ett par ruccolablad

1. Koka upp vattnet till pastan (på spisen eller i vattenkokare först för att spara tid), salta och koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av i durkslag.
2. Ös ut crème fraîchen i kastrull eller panna med höga kanter. Lägg i skinkan som du strimlat. Värm upp till strax under kokpunkten. 
3. I med den kokta pastan. Rör om med lite värme på plattan. Smaka av med salt och peppar och ett par droppar tryffelolja.
4. Servera i djup tallrik med lite ruccola och lite parmesan. Klart!!!

Vapiano, restaurangkedja med italiensk mat à la minute, åt jag en god pastarätt i vintras. Jag återskapade något liknande här hemma efteråt, men glömde att fota det hela. Det var synd för den såg riktigt snygg ut. Receptet kommer här i alla fall. En lite vuxnare smak utifrån ingredienserna.

Het pasta med chili, salami och ricotta, 4 personer 
400 g pasta (välj en äggbaserad för den får snyggare gul färg)
3/4 dl fin olivolja
1 röd chilifrukt
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl pinjenötter
100 g salami i skivor
1,5 dl ricottaost
salt & peppar
ruccola
parmesanost

1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Häll av i durkslag.
Under tiden som pastan kokar:
2. Finstrimla chilin och finhacka vitlöken. Skär salamin i cm-breda strimlor.
3. Hetta upp olivoljan. Fräs chili och vitlök under omrörning nån minut. Häll i pinjenötterna och salamin. Rör om. Häll i den avrunna pastan. Vänd runt. Salta och peppra.
4. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Lägg en klick ricotta på varje portion. Toppa med lite ruccolasallad och rikligt med färskriven parmesanost. Varsågod!!

fredag 26 juli 2013

De man älskar mest! Tätt intill... nära...

Älskade familj! Wiiiiieeeeh!

Just nu är sommaren precis så som man önskar. Det varma fortsätter. När det blev en "mellandag" med lite regn igår så kändes det skönt - för man visste ju att det skulle bli strandväder idag igen. Så underbart! Det finns en tjusning med det som är förutsebart, i alla fall om det handlar om vackert väder. Men jag tror att vi behöver en del beständiga saker i våra liv för att må bra! Förutsebart och förutsägbart. Det skapar trygghet. I mitt jobb, inom socialtjänsten, strävar jag efter att skapa så mycket förutsebarhet som möjligt. Det är viktigt för de flesta av oss att känna att vi kan påverka våra liv och att det spelar roll vad vi gör. Om varje beslut (myndighetsbeslut som det handlar om i mitt professionella liv) är ett 50/50 så ger det inte speciellt bra förutsättningar och det skapar absolut ingen trygghet. Lotteriverksamheten får vi lämna till Svenska Spel.

Älskade unge! 

Det mest beständiga i mitt liv är min familj. Både den lilla och den större. Min man som jag tillbringat större delen av mitt liv med. Så väl vi känner varandra! Så förutsebara vi ibland kan vara - och så härligt det är. Förutsebarheten som handlar om att jag vet att han älskar mig. Som gör att jag tryggt kan fräsa åt honom för att jag tycker att han hade en trist ton när vi skulle packa in våra nya trädgårdsstolar i bagaget och jag kom med ett hjälpsamt råd. Jag vet ju att vi kommer att skratta åt det (åt oss) om en stund. Det rubbar inte min världsbild.

Mina älskade flickor! Det finaste jag har. Min stolthet. Vi vet också att vi älskar varandra! Att vi behöver varandra. Så självständiga, så starka och iväg i vuxenlivet.... och så nära...



Älskade unge!

Pojkvänner ingår numera i familjen. Härligt och trevligt! Sen har vi mamma, svärmor och svärfar. Hoppas att de dyker upp här i Skåne nästa vecka. Med tanke på att våra garage-hantverkare nu tagit "ledigt" från vårt bygge i två dagar, vilket skjutit upp vårt bygge, så verkar det som att vi behöver hålla oss kvar här hemma nästa vecka...

En annan sak som är säker är att jag lagar mat. Så här i semestertider har man ju extra mycket tid. Idag blev det en allt-i-ett-rätt. Skön omväxling från allt grillande. Jag har gjort något liknande tidigare men nu, med lite inspiration från Tommy Myllymäki, blev det riktigt gott. Fräscht syrligt och somrigt.


Kyckling som smakar betydligt mer än vad det ser ut!


Kyckling med citron, tomater, rosmarin och fetaost, för 4 personer
5 kycklingfiléer (ca 800-1000 g)
1-2 citron, skal och saft
4 färska lökar (med "blasten" kvar)
1 dl svarta oliver
4 stora tomater
1 stjälk färsk rosmarin (eller 2 tsk torkad)
3 msk olivolja
salt & peppar
150 g fetaost

1. Dela filéerna till 4-5 bitar. Lägg i bunke. Riv citronskalet över kycklingen och pressa över all saft.
2. Dela löken i bitar och lägg till kycklingen tillsammans med oliverna. Salta och peppra ordentligt.
3. Dela varje tomat i 6 delar och lägg till kycklingen. Hacka den färska rosmarinen och tillsätt tillsammans med oljan. Bland och låt står nån timme.
4. Häll ut allt i stor form. Se till att tomaterna ligger "på toppen". Kör av 30 minuter i 175 grader varm ugn. När allt kommer ur ugnen lägger man över den tärnade fetaosten och serverar direkt tillsammans med bulgur och en klick crème fraîche naturell. Riktigt gott!

onsdag 24 juli 2013

Hur vet man att det är sommar på riktigt?

Den här fantastiska hortensian promenerade jag förbi på vägen till badet härom dagen!
I vår familj vet man att det är sommar på riktigt när träffar familjen Hagel mest hela dagen. Så blev det när våra barn var små piltar. Christine och jag låg på stranden med kidsen. När skolan började, fram i augusti, blev vi kvar med de minsta - Hanna och Lukas. De större levererades till stranden efter skoldagens slut. I många år bodde vi grannar och då blev det lätt så att efter badet, fram emot kvällningen, så grillade vi tillsammans.

Gamla inarbetade vanor, som är lätta att falla in i när nu solen skiner så härligt. Folk har kommit till genom åren och numera får man ett sms på morgonen (eller skickar ett själv). Samma ställe som igår, eller 30 meter söderut idag. När man dyker upp kan där ligga två som man känner, eller tolv. Bäst är det när Leif är med. Han vaktar alltid grejerna när vi andra badar.

Idag har vi legat på stranden för tredje dagen den här veckan. Tror det blir samma rutin imorgon...

Maten har förändrats något mer dock, under årens lopp. Idag har vi grillat entrecote och till det hade vi, förutom klyftpotatis, också en ljummen sallad. Den rekommenderas. Egentligen behöver man inte potatis när man har den... men det smakar ju alltid gott! En supergod dipp hade vi till för-snackset. Jag är ju lite förtjust i kronärtskockor och har gjort en varm variant tidigare. Då har jag alltid tyckt att den kalla röran varit så god så nu gjorde jag en modifierad kall version. Den kan ätas till kex, på en crostini, men också till kött om man vill. Då kör vi - här kommer lite recept!

Den goda röran med kronärtskockor. Här ställd i skugga!
Kronärtskocksröra
1 burk kronärtskockshjärtan (avrunna och vätskan urpressad)
1/2 röd chilifrukt (utan kärnor), finhackad
2 msk crème fraîche
2 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
1 dl nyriven parmesanost
salt & peppar

Hacka de avrunna och urkramade hjärtana. Blanda ner alla övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt till serveringen!


Ljummen sallad!
Ljummen sallad med aubergine, tomater och avokado, 4-5 personer
1 aubergine
olivolja
2 avokado
15-20 små tomater
blandad sallad, lagom mycket
4 msk olivolja
1,5 msk vinäger
1 tsk fransk senap
1 tsk honung
Salg & peppar

1. Klyv augerginen och skär sedan i 1 cm tjocka skivor. Salta och låt vätska ur ca 1 timme
2. Pricka tomaterna lätt. Ställ in i 150 graders ugn, ca 30-35 minuter.
3. Torka auberginen. Stek i ordentligt med olivolja. Peppra.
4. Blanda vinägretten av senap, honung, vinäger och olivolja. Krydda.
4. Lägg upp salladen på stort fat eller vid skål. Fördela aubergine, tomater och avokado. Fördela vinägretten!


Idag fastnade Christine i sin brassestol.


Nu har hon kommit loss så att vi kan grilla lite på kvällskanten!

lördag 20 juli 2013

Hårt arbete och god mat!

Rödbetsrisotto på egna rödbetor.
Dagarna varvas för tillfället med hårt kroppsarbete (mest Håkan), semesterslapp (mest jag) umgänge med goda vänner och intagande av god mat. Man vill hinna så mycket på semestern! Att sommaren dykt upp på riktigt hjälper liksom bara till. Dagarna blir långa och man vill inte gå och lägga sig på kvällarna.

Det blir en del efterarbete!
Trädgården ser verkligen ut som en byggarbetsplats just nu. Inte bara finns där mängder av byggmaterial som väntar på att komma till nytta, all grävning har dessutom gjort det jordigt. Som tur är så är det väldigt torrt i markerna så det blir ingen lervälling att vada runt i. Hur lång tid kommer projektet att ta? Ingen aning! Vad kommer det att kosta? Ingen aning! Förväntansfulla är vi i alla fall!
En dyscha måste vi nog ha där ute. Alltså något man kan sträcka ut sig på och ta en liten tupplur. Det är ju lite av poängen, att kunna slappa och ha det skönt, läsa lite i en bok eller bara blunda lite efter frukosten. Efter frukosten idag vill man dock inte lägga sig för att vila. Solen öser ljus och värme över Landskrona och vinden har äntligen mojnat. Idag skall vi inviga Lill-Olas nya badbrygga. Vi har bara promenerat på den förut, idag skall det badas. Jag skall dessutom använda mina för stora, för fula men fantastiskt sköna badskor.

För att uppmuntra min hårt arbetande make skördade jag häromkvällen ett par fina rödbetor och gjorde en risotto. Färgen blev ju helt fantastisk, och smaken likaså. Rödbetor har en fantastisk, jordig smak som verkligen passar till en bit stekt fisk. Så här gjorde jag...



Rödbetsrisotto med stekt torskrygg, till två personer
1 stor charlottenlök
1/2 stjälk blekselleri
2-3 msk olivolja
2 dl avorioris
1 stor eller 2 mindre färska rödbetor
1/2-1 dl torrt vitt vin
ca 5-6 dl kycklingbuljong (eller fond), varm
2 msk smör
1 dl riven färsk parmesanost
salt & peppar
ett par droppar tryffelolja

2 bitar torskrygg
salt & peppar
smör

1.  Hacka lök och selleri. Fräs i olivoljan, utan att ta färg. 
2. Lägg i riset (som du kan ha sköljt om du vill) och rödbetan, skalad och sedan riven på den grova sidan av rivjärnet. Låt fräsa nån minut. Tillsätt vinet och rör om ytterligare någon minut.
3. Häll på en skopa buljong, sänk värmen. Låt koka in sakta. Tillsätt mer buljong tills du fått den konsistens du vill på riset. Rör regelbundet. Passa din gryta!
4. Smaka av med salt och peppar. Snåla inte! Du vill ha en djup smak. Blanda i smöret och parmesanosten. Droppa i ett par tryffelolja, om du har. Rör!
5. Mot slutet av riskoket saltar och pepprar du fisken. Smält rikligt med smör i en stekpanna. Stek fisken så den får fin färg, ett par minuter per sida. 
6. Servera risotton med fina fisken och kanske ett glas svalt, vitt vin!

torsdag 18 juli 2013

Italienskt, svenskt, nytt & gammalt! Semester!

Det gäller att hålla sig i skuggan!
Tiden rusar på och det verkar aldrig bli tid över till att blogga. Mat har dock lagats varför det finns en del recept att klämma in i detta inlägg.

Det verkar som om Håkan och jag lyckats pricka in rätt veckor för semestern i år. Medan juni regnade sig fram, och man inte visste om det alls skulle bli någon svensk sommar, så bokade vi i alla fall en vecka i Grekland. Redan lördagsmorgonen efter att jag lämnat kontoret för en månad framåt så satt vi på planet till Lefkas. En välbehövlig vecka med med vila, sol, bad och många tupplurar. Den mesta tiden tillbringades två meter från havsbrynet, på en solsäng och under ett parasoll. Finns det något skönare? Fem romaner konsumerades. Smakstart! Vi kom hem till ett soligt Skåne och i detta solsken håller vi nu på och renoverar/konverterar vårt garage. Halva skall förbli garage och halva skall bli ett uterum. Glaspartier har inhandlats, mått har mätts, tegelstenar har fått känna på släggan och idag sitter Håkan i grävmaskinen och dränerar och lägger ner strömkabel. På måndag kommer proffsen som skall bygga upp allting.

Å ena sidan är det underbart på sommaren att laga mat som knappt tar någon tid. Kravlöst och enkelt i sommarvärmen. Å andra sidan har man ju tid på semestern att laga sådant som man inte hinner annars. Jag vill gärna laga lite husmanskost på semestern - bara för att jag hinner. Köttbullar i gräddsås och pressgurka. Kålpudding. God fisk. Det påminner mig om min faster Inez. Hon lagade jättegod mat och varje sommar hälsade jag på henne, och sedan kusin Lillemor, i Västra Bodarne utanför Alingsås. För mig var det en magisk plats. På alla sätt. Jag brukade "sommarjobba" en vecka med Inez i kafeterian Nolhagahallen - fri tillgång till godis och läsk. Efter ett par dagar var man skinnflådd på tunga och i gom efter alla sura och salta godisar som åkte in. Favoritfikat var en Merry och en chokladboll. Mot slutet av veckan åkte vi på inköpstur. Det som var årets modegrej inhandlades och jag kände mig ursnygg och lyxig.
I alla fall! God mat lagades och den serverades i köket, man bar med sig den ut för det mesta (som jag minns det så sken solen alltid...) och favoritplatsen var att sitta i hammocken. Det serverades alltid knäckebröd och smör till middagen. Så på sommaren när jag gör köttbullar med gräddsås och lingonsylt, och äter ute i min egen trädgård, så tänker jag på faster Inez, och på hur gott det doftade ute i trädgården på morgonen när oljepannan puffade lite...
Med Lillemor blev det modernare mat. Vi låg på stranden nere vid Mjörn hela dagarna och sedan grillade vi på kvällen. Favoritsåsen var att smälta ihop 150 g Kvibille ädelost och 1,5 dl vispgrädde. Passar till allt grillat!

Eftersom jag har semester så återkommer jag till temat att göra den klassiska söndagsmiddagen lite mer modern - eller i alla fall lite influerad av andra trender än svensk husmanskost från 1900-talet. Vissa saker är ju så bra att man inte vill vara av med dem och vissa tål att ses över igen. Kryddningar till exempel. Salt & peppar i alla ära men ibland behövs lite mer. Pressgurka däremot. Finns det något fräschare och mer somrigt att servera till färsk potatis och en riktigt god gräddsås?

För ett tag sedan tillagade jag porchetta, en italiensk variant av fläskstek. I alla recept använder man karré eller fläsksida. Jag tycker att det är lite väl fett så jag köpte faktiskt skinkstek. Alldeles för magert skulle nog italienaren säga, men mig passar det i smaken. Jag gjorde två stekar, eftersom vi var rätt så många. Den ena fylldes med fänkål, salami, vitlök och örter och den andra gjorde jag på klassiskt vis i gryta i ugnen, för att få en bra sky. Eftersom den fyllda går långsamt i ugnen, utan lock på låg temperatur, kan det bli lite av en utmaning att få bra steksky till den goda gräddsåsen (här lämnar vi Italien och landar i den svenska husmanskosten). När köttet går på låg temperatur släpper det ju inte ifrån sig så mycket egen vätska - det är liksom grejen med att få det saftigt och mört samtidigt. Så för såsens skull blev det en klassiskt tillagad stek också. Det kan ju verka som överkurs att göra två stekar. Men har man tid så... Gör man bara den ena behöver man mer kött, räkna 150 g ca per person. Se recept längre ner!

Risotto har jag också gjort ett par gånger hittills under sommaren. Med längtan till Italien och medelhavsmatens dofter så har jag gjort med skaldjur. Vitlök, tomat och skaldjur doftar så fantastiskt ihop. Nu sist fick jag inte tag på några blåmusslor, de hade lyft rätten ännu en dimension såklart. Recept längre ner.

Ett kakrecept fick också plats den här gången. Busenkelt recept som blir många kakor.

Jag vill också slå ett slag för världens enklaste glass igen. Receptet var med förra sommaren men det kommer en gång till här. Nu senast garnerade jag med jordgubbar. Ja, då kör vi!

Italiensk porchetta på mitt vis.
 Porchetta, 6-7 personer
1 kg, drygt, benfri skinkstek
1 fänkål
3 klyftor vitlök
100 g salami
3 kvistar rosmarin
3 kvistar timjan (eller 1/2 tsk torkad)
Salt & peppar
Steksnöre och smör

1. Skär steken till en platta. Jag gör först ett snitt längs med steken i mitten, tills ca 2 cm återstår. Sedan "fäller jag ut" köttet åt sidorna och upprepar en eller två gånger. Salta och peppra båda sidorna.
2. Finhacka fänkålen (jag gör det i matberedare). Pressa i vitlöken och finhackad salami. Hacka örterna (utan själva kvisten kvar) och blanda fyllningen.
3. Fördela på "insidan" (där du skurit) köttet. Rulla ihop och bind samman rullen med steksnöre.(se tidigare lagad porchetta).
4. Bryn köttet runt om i het panna med smör. Lägg över i ugnsfast form. Stick i en kötttermometer. Ställ i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen visar på 70 grader.
5. Ta ut köttet. Lägg över aluminiumfolie och låt svalna. Vira sedan in i plastfilm och låt vila i kylskåpet tills nästa dag. Servera tunnskuret!

Klassisk skinkstek, 6-7 personer
1 kg, drygt, benfri skinkstek
1 äpple
1 lök
1 morot
vatten
Salt, peppar och smör
Kinesisk soja
ev. 1 msk kycklingfond
2 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 nypa socker

1. Torka av köttet. Salta och peppra väl, runt om. Bryn steken i smör, i stekgryta. 
2. Lägg i skalad lök, morot och äpple (alla i grova bitar). Låt få lite färg. Skvätt på lite soja och häll på ca 3 dl vatten. Stick in en termometer och lägg på locket. 
3. Ställ in i ugnen 1 200 grader tills köttet visar 70 grader.
4. Ta upp steken och lägg i aluminiumfolie. Låt svalna och stoppa sedan i kylen om du skall ha den nästa dag, annars får den ligga kvar och vänta på att skäras upp.
5. Sila över skyn i en kastrull, och pressa lätt på grönsaker och äpple så de lämnar lite goda smaker ifrån sig. Koka upp skyn, tillsätt eventuellt lite fond och lite vatten om det behövs (skyn skall ha en ordentlig smak).
6. Blanda ut mjölet i lite vatten. Vispa ner i den kokande skyn. Låt koka under vispning ett par minuter.
7. Häll ner grädden. Låt koka på medeltemperatur ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och en nypa salt. Kanske lite mer kinesisk soja! Var noggrann med avsmakningen! 
8. Servera tunnskuret kött med potatis, gräddsås, sallad, pressgurka och gelé (och porchettan om du gör som jag).


Barndomsminne. Pressgurka.
Pressgurka, till en stor familj
1 stor slanggurka
1 msk ättika (24%) och 1 msk vatten /eller 2 msk ättika 12%
2 msk socker
3 krm salt
lite peppar
1 dl vatten
hackad persilja

1. Skala gurkan om du vill (jag skalar ca hälften, i ränder) och hyvla ner skivor direkt i ett durkslag. Lägg på tyngd och låt vätska av sig en stund.
2. Blanda övriga ingredienser och se till att sockret löser upp sig.
3. Lägg den avrunna gurkan i skål, ös på lagen. Blanda och låt stå svalt ca en timme tills serveringen.


Ännu godare om du får tag på blåmusslor i skal också!
Skaldjursrisotto, 3 personer 
1 stor charlottenlök eller två mindre
1 vitlöksklyfta
1/2 stjälk blekselleri
1,5 msk tomatpuré
3-4 msk olivolja
3 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 L ca hummerfond (fond + vatten som du varmhåller på separat platta)
250 g skalade skaldjur (räkor hade jag)
25 g smör
Salt & peppar
färskriven parmesanost och lite persilja och citronklyftor

1. Finhacka lök och selleri. Fräs i olivolja, utan att det tar färg.Pressa i vitlöken och klicka i tomatpurén. Häll i riset och rör om.
2. Häll på vinet. Låt koka in under nån minut. Häll sedan på ett par deciliter fond. Låt koka in långsamt, utan lock på låg värme. Rör då och då. Späd på med fond efter hand som den kokat in. 
3. När riset är sådant i konsistensen som du vill ha så tar du bort från plattan.Rör ner smöret. Smaka av med salt och peppar. I med skaldjuren. Smaka av igen. Lägg upp i varma tallrikar, garnera med parmesan, persilja och en citronklyfta.



Silviakaka
Botten:
6 ägg
6 dl strösocker
3 dl vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

Topping:
200 g smör
2 dl strösocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker

Kokos


1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en långpanna.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner vattnet (uppkokat med lite avsvalnat). Vispa ner mjölet blandat med bakpulvret. Häll ut i långpannan. Baka ca 20 minuter. Kolla med sticka. Ställ att svalna i formen.
3. Smält smöret till toppingen. Blanda ner socker, äggulor och vaniljsocker. Sjud under ett par minuter (får INTE koka).
4. Häll toppingen över kakan, bred ut, och strö på rikligt med kokos. Låt står nån timme. Skär sedan i rutor. Mums!


Med jordgubbar!
Citronglass med jordgubbar, en form
5 dl vispgrädde
1,5 dl söt kondenserad mjölk
1,75 dl lemon curd
saft och skal av 1/2 citron

1. Klä en kakform med plastfolie.
2. Vispa grädden lagom hård (mindre hård än till en tårta). Blanda ner den kondenserade mjölken. Riv ner citronskal och pressad citron i lemon curd. Rör sedan ner det i gräddblandningen. Fyll den klädda formen. Täck och ställ i frysen minst 6 timmar - gärna längre. 
3. Ta fram ca 25 minuter innan servering om glassen stått länge i frysen. Garnera med bär.





Underbara lavendeln blommar och doftar i mina rabatter.