onsdag 31 juli 2013

Snabba rätter för småbarnsförädrar, och andra med lite tidsbrist...

Fast i bilen, utanför huset.
I vissa moment av vårt uterumsbygge är det viktigt att det inte regnar. När man murar och sånt, tydligen... Därför har vädret varit extremt intressant för oss den senaste veckan. Hantverkarna, som blev ett par dagar försenade inledningsvis, kom liksom igång samtidigt som vädret blev aningen mer ostadigt. För en vanlig semesterfirare kan en skur då och då vara riktigt välkommen. Som ombyggare vill man dock ha förutsägbart väder. På väg hem från affären i förmiddags kunde jag inte gå in, med mindre än att jag skulle blivit helt dränkt. Det enda jag tänkte på var emellertid byggarbetet. Men lika plötslig och lika kraftig som skuren var - lika snabbt var den över och arbetet kunde återupptas. Då pustade jag ut.

Hur snabbt kan man kasta ihop en enkel pasta? En ung mamma frågade mig häromdagen om jag hade några snabba middagsalternativ - efter att de ätit makaroner och Mamma Scans köttbullar tre dar i rad.
Halv- eller helfabrikat var ju helt klart något man fick en ny relation till när man hade småbarn. Bästa snabbmaten är väl att passa på att laga mycket, när man ändå lagar, och sedan ha att ta fram. Men det är mest en fin tanke. Oftast lagar man ungefär det man skall ha och blir det något litet över att ta med till morgondagens lunch så är man glad för det.

Det stora tricket om man skall laga mat snabbt och enkel är att ha ett bra förråd av livsmedel hemma. Det gäller också att ha "uppiffare" som gör att det enkla blir lite godare. Parmesanost exempelvis. Ruccolasallad. Chilifrukter eller chiliflingor på burk. Nötter. God senap och honung.
Med rätt saker hemma kan man svänga ihop en pastarätt på samma tid som det tar att få pastan färdigkokt.Variationerna är oändliga. Den här lilla varianten gjordes till lunch, här hemma idag. Har man inte tryffelolja så hoppar man bara över den. Vill man lyxa till den så smörsteker man lite kantareller och rör ner innan servering.
Man kan byta ut till vilken smak man vill på crème fraîchen och i så fall tillsätta det man tycker är gott som passar till just den burken.

Supersnabbt och gott till lunch!
Kantarelldoftande pasta med skinka och en aning tryffelsmak, 3-4 personer
300-400 g torkad pasta (gärna en kort sort)
1 burk crème fraîche smaksatt med kantareller och konjak
100 g kokt skinka
Ett par droppar tryffelolja
Salt & peppar
Färskriven parmesanost
Ett par ruccolablad

1. Koka upp vattnet till pastan (på spisen eller i vattenkokare först för att spara tid), salta och koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av i durkslag.
2. Ös ut crème fraîchen i kastrull eller panna med höga kanter. Lägg i skinkan som du strimlat. Värm upp till strax under kokpunkten. 
3. I med den kokta pastan. Rör om med lite värme på plattan. Smaka av med salt och peppar och ett par droppar tryffelolja.
4. Servera i djup tallrik med lite ruccola och lite parmesan. Klart!!!

Vapiano, restaurangkedja med italiensk mat à la minute, åt jag en god pastarätt i vintras. Jag återskapade något liknande här hemma efteråt, men glömde att fota det hela. Det var synd för den såg riktigt snygg ut. Receptet kommer här i alla fall. En lite vuxnare smak utifrån ingredienserna.

Het pasta med chili, salami och ricotta, 4 personer 
400 g pasta (välj en äggbaserad för den får snyggare gul färg)
3/4 dl fin olivolja
1 röd chilifrukt
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl pinjenötter
100 g salami i skivor
1,5 dl ricottaost
salt & peppar
ruccola
parmesanost

1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Häll av i durkslag.
Under tiden som pastan kokar:
2. Finstrimla chilin och finhacka vitlöken. Skär salamin i cm-breda strimlor.
3. Hetta upp olivoljan. Fräs chili och vitlök under omrörning nån minut. Häll i pinjenötterna och salamin. Rör om. Häll i den avrunna pastan. Vänd runt. Salta och peppra.
4. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Lägg en klick ricotta på varje portion. Toppa med lite ruccolasallad och rikligt med färskriven parmesanost. Varsågod!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar