onsdag 24 juli 2013

Hur vet man att det är sommar på riktigt?

Den här fantastiska hortensian promenerade jag förbi på vägen till badet härom dagen!
I vår familj vet man att det är sommar på riktigt när träffar familjen Hagel mest hela dagen. Så blev det när våra barn var små piltar. Christine och jag låg på stranden med kidsen. När skolan började, fram i augusti, blev vi kvar med de minsta - Hanna och Lukas. De större levererades till stranden efter skoldagens slut. I många år bodde vi grannar och då blev det lätt så att efter badet, fram emot kvällningen, så grillade vi tillsammans.

Gamla inarbetade vanor, som är lätta att falla in i när nu solen skiner så härligt. Folk har kommit till genom åren och numera får man ett sms på morgonen (eller skickar ett själv). Samma ställe som igår, eller 30 meter söderut idag. När man dyker upp kan där ligga två som man känner, eller tolv. Bäst är det när Leif är med. Han vaktar alltid grejerna när vi andra badar.

Idag har vi legat på stranden för tredje dagen den här veckan. Tror det blir samma rutin imorgon...

Maten har förändrats något mer dock, under årens lopp. Idag har vi grillat entrecote och till det hade vi, förutom klyftpotatis, också en ljummen sallad. Den rekommenderas. Egentligen behöver man inte potatis när man har den... men det smakar ju alltid gott! En supergod dipp hade vi till för-snackset. Jag är ju lite förtjust i kronärtskockor och har gjort en varm variant tidigare. Då har jag alltid tyckt att den kalla röran varit så god så nu gjorde jag en modifierad kall version. Den kan ätas till kex, på en crostini, men också till kött om man vill. Då kör vi - här kommer lite recept!

Den goda röran med kronärtskockor. Här ställd i skugga!
Kronärtskocksröra
1 burk kronärtskockshjärtan (avrunna och vätskan urpressad)
1/2 röd chilifrukt (utan kärnor), finhackad
2 msk crème fraîche
2 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
1 dl nyriven parmesanost
salt & peppar

Hacka de avrunna och urkramade hjärtana. Blanda ner alla övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt till serveringen!


Ljummen sallad!
Ljummen sallad med aubergine, tomater och avokado, 4-5 personer
1 aubergine
olivolja
2 avokado
15-20 små tomater
blandad sallad, lagom mycket
4 msk olivolja
1,5 msk vinäger
1 tsk fransk senap
1 tsk honung
Salg & peppar

1. Klyv augerginen och skär sedan i 1 cm tjocka skivor. Salta och låt vätska ur ca 1 timme
2. Pricka tomaterna lätt. Ställ in i 150 graders ugn, ca 30-35 minuter.
3. Torka auberginen. Stek i ordentligt med olivolja. Peppra.
4. Blanda vinägretten av senap, honung, vinäger och olivolja. Krydda.
4. Lägg upp salladen på stort fat eller vid skål. Fördela aubergine, tomater och avokado. Fördela vinägretten!


Idag fastnade Christine i sin brassestol.


Nu har hon kommit loss så att vi kan grilla lite på kvällskanten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar