lördag 20 juli 2013

Hårt arbete och god mat!

Rödbetsrisotto på egna rödbetor.
Dagarna varvas för tillfället med hårt kroppsarbete (mest Håkan), semesterslapp (mest jag) umgänge med goda vänner och intagande av god mat. Man vill hinna så mycket på semestern! Att sommaren dykt upp på riktigt hjälper liksom bara till. Dagarna blir långa och man vill inte gå och lägga sig på kvällarna.

Det blir en del efterarbete!
Trädgården ser verkligen ut som en byggarbetsplats just nu. Inte bara finns där mängder av byggmaterial som väntar på att komma till nytta, all grävning har dessutom gjort det jordigt. Som tur är så är det väldigt torrt i markerna så det blir ingen lervälling att vada runt i. Hur lång tid kommer projektet att ta? Ingen aning! Vad kommer det att kosta? Ingen aning! Förväntansfulla är vi i alla fall!
En dyscha måste vi nog ha där ute. Alltså något man kan sträcka ut sig på och ta en liten tupplur. Det är ju lite av poängen, att kunna slappa och ha det skönt, läsa lite i en bok eller bara blunda lite efter frukosten. Efter frukosten idag vill man dock inte lägga sig för att vila. Solen öser ljus och värme över Landskrona och vinden har äntligen mojnat. Idag skall vi inviga Lill-Olas nya badbrygga. Vi har bara promenerat på den förut, idag skall det badas. Jag skall dessutom använda mina för stora, för fula men fantastiskt sköna badskor.

För att uppmuntra min hårt arbetande make skördade jag häromkvällen ett par fina rödbetor och gjorde en risotto. Färgen blev ju helt fantastisk, och smaken likaså. Rödbetor har en fantastisk, jordig smak som verkligen passar till en bit stekt fisk. Så här gjorde jag...



Rödbetsrisotto med stekt torskrygg, till två personer
1 stor charlottenlök
1/2 stjälk blekselleri
2-3 msk olivolja
2 dl avorioris
1 stor eller 2 mindre färska rödbetor
1/2-1 dl torrt vitt vin
ca 5-6 dl kycklingbuljong (eller fond), varm
2 msk smör
1 dl riven färsk parmesanost
salt & peppar
ett par droppar tryffelolja

2 bitar torskrygg
salt & peppar
smör

1.  Hacka lök och selleri. Fräs i olivoljan, utan att ta färg. 
2. Lägg i riset (som du kan ha sköljt om du vill) och rödbetan, skalad och sedan riven på den grova sidan av rivjärnet. Låt fräsa nån minut. Tillsätt vinet och rör om ytterligare någon minut.
3. Häll på en skopa buljong, sänk värmen. Låt koka in sakta. Tillsätt mer buljong tills du fått den konsistens du vill på riset. Rör regelbundet. Passa din gryta!
4. Smaka av med salt och peppar. Snåla inte! Du vill ha en djup smak. Blanda i smöret och parmesanosten. Droppa i ett par tryffelolja, om du har. Rör!
5. Mot slutet av riskoket saltar och pepprar du fisken. Smält rikligt med smör i en stekpanna. Stek fisken så den får fin färg, ett par minuter per sida. 
6. Servera risotton med fina fisken och kanske ett glas svalt, vitt vin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar