Rödbetsrisotto på egna rödbetor. |
Det blir en del efterarbete! |
En dyscha måste vi nog ha där ute. Alltså något man kan sträcka ut sig på och ta en liten tupplur. Det är ju lite av poängen, att kunna slappa och ha det skönt, läsa lite i en bok eller bara blunda lite efter frukosten. Efter frukosten idag vill man dock inte lägga sig för att vila. Solen öser ljus och värme över Landskrona och vinden har äntligen mojnat. Idag skall vi inviga Lill-Olas nya badbrygga. Vi har bara promenerat på den förut, idag skall det badas. Jag skall dessutom använda mina för stora, för fula men fantastiskt sköna badskor.
För att uppmuntra min hårt arbetande make skördade jag häromkvällen ett par fina rödbetor och gjorde en risotto. Färgen blev ju helt fantastisk, och smaken likaså. Rödbetor har en fantastisk, jordig smak som verkligen passar till en bit stekt fisk. Så här gjorde jag...
Rödbetsrisotto med stekt torskrygg, till två personer
1 stor charlottenlök
1/2 stjälk blekselleri
2-3 msk olivolja
2 dl avorioris
1 stor eller 2 mindre färska rödbetor
1/2-1 dl torrt vitt vin
ca 5-6 dl kycklingbuljong (eller fond), varm
2 msk smör
1 dl riven färsk parmesanost
salt & peppar
ett par droppar tryffelolja
2 bitar torskrygg
salt & peppar
smör
1. Hacka lök och selleri. Fräs i olivoljan, utan att ta färg.
2. Lägg i riset (som du kan ha sköljt om du vill) och rödbetan, skalad och sedan riven på den grova sidan av rivjärnet. Låt fräsa nån minut. Tillsätt vinet och rör om ytterligare någon minut.
3. Häll på en skopa buljong, sänk värmen. Låt koka in sakta. Tillsätt mer buljong tills du fått den konsistens du vill på riset. Rör regelbundet. Passa din gryta!
4. Smaka av med salt och peppar. Snåla inte! Du vill ha en djup smak. Blanda i smöret och parmesanosten. Droppa i ett par tryffelolja, om du har. Rör!
5. Mot slutet av riskoket saltar och pepprar du fisken. Smält rikligt med smör i en stekpanna. Stek fisken så den får fin färg, ett par minuter per sida.
6. Servera risotton med fina fisken och kanske ett glas svalt, vitt vin!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar