fredag 10 maj 2013

Så mycket sedan sist - London & rabarber bland annat...

Min fina rabarber kommer år efter år!
I april för 14 år sedan flyttade vi in i vårt hus. Då skördade jag våra första rabarber ur vårt trädgårdsland. Vi har en väldigt tidig och riklig sort. Rabarbern är sedan dess ett så tydligt tecken på att våren snart skall övergå i sommar. Samma sak i år. Trots en extremt utdragen vinter så har rabarbern kommit ikapp och den kan skördas per parti och minut. När sommaren väl dyker upp brukar jag ha tröttnat lite på de goda stjälkarna. Jag minns hur jag plockade rabarber på Kåkenäs, hemma hos mammas farfar Fritz, som vi sedan doppade i strösocker på ett tefat och åt som den var. Fint barndomsminne! I Farfar Fritz trädgård fanns hur mycket fruktträd som helst. Mitt favoritäpple var Gyllekroks Astrakan. Mest för att det hade så vackert namn och för att det var mammas favorit. Rabarberna som jag plockade igår hamnade i alla fall i en paj - en knäckig sådan. Rekommenderas!

Vi var många till middagen igår och vädret skulle bli växlande och innehålla regnskurar. På Hannas inrådan gjorde jag därför grekiska köttbullar. Vet inte hur grekiska de är men det är en rätt jag hittade på för ett antal år sedan med "allt-i-ett". En långpanna fylld med matvaror åker in i ugnen. När det sedan serveras med tzatziki och grekisk sallad känns det... grekiskt...

Sedan sist har vi också hunnit med en tur till London. Vi flög över på Valborgsmässoafton (och missade alltså att sjunga in våren). London mötte oss med 20-gradig värme, grönska och fantastisk blå himmel. Hela resan. Underbart att möta våren i London. Hur många mil kan vi ha promenerat sammanlagt? Ingen aning! Men inte ett enda skoskav och inte speciellt ont i fötterna heller. Shopping, parkhäng och god mat ända fram till lördagen - helt underbart!


Knäckig rabarberpaj (till en stor form) 8-10 personer

10 rabarberstjälkar (medelstora)
2,5-3 dl strösocker
2 msk potatismjöl

225 g smör
2,25 dl strösocker
4,5 dl havregryn
2,25 dl vetemjöl
1 tsk (knappt) bakpulver
0,75 dl sirap
3 msk grädde eller mjölk

1. Skölj rabarbern och skär ner i småbitar. Lägg i smord form. Blanda socker och potatismjöl och fördela över frukten. Skaka lite!
2. Smält smöret. Blanda ner resten av ingredienserna. Fördela över rabarbern.
3. Grädda i 175-200 grader varm ugn i ca 30 minuter. Servera ljummen med vaniljglass!

Smeten blir så god att den är svår att hålla sig ifrån!

Grekiskt? På svenskt sätt i alla fall!


Grekiska köttbullar, en långpanna, ca 5 personer

1 kg blandfärs
1,5 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg
1-2 klyftor pressad vitlök
2 tsk torkad oregano eller 1/2 dl färsk hackad
1/2 dl hackad persilja
salt & peppar (och lite hemlig allroundkrydda)

2 burkar tomatkross (Mutti's)
2 tsk strösocker
oregano
salt & peppar
10 medelstora potatisar
2 paprikor
1-2 rödlökar
1-2 dl svarta oliver
Lite olivolja

1. Blanda mjölk och ströbröd. Ställ att svälla några minuter. Blanda ner ägget, vitlök, örter och kryddor. Ta inte för lite salt! Blanda ner färsen ordentligt, ställ åt sidan.
2. Häll ut tomatkrossen direkt i en långpanna. I med kryddorna och sockret. Blanda och bred ut över hela pannan.
3. Skala potatisen och löken. Skär i bitar (större än klyftpotatisar). Fördela i formen. Gör detsamma med paprikan.
4. Gör stora köttbullar (ca 10 stycken) och ställ ut i formen. Pensla köttbullarna med lite olja. Fördela oliverna i formen. 
5. Grädda i drygt 175 graders ugn om du har varmluft, annars 200 grader, ca 35-40 minuter. Skaka lite någon gång under tiden. Kolla att potatisen är helt mjuk och har fått färg. Servera med tzatziki och grekisk sallad.


Färsk oregano. Så lyxigt att bara kunna plocka in.

Kvällsavslutning!

Paddington var vår hemvist under Londonvistelsen.

Onsdagseftermiddagen låg vi ett par timmar i Italian Gardens, i Hyde Park.


Afternoon Tea, i S:t Pauls Catheadral.


Under en av broarna, längs The Queens Walk, den södra promenaden längs Themssen, var det "boklåda".

Mitt inne i London, S:t James' Park.

"Smiths on Smithfileds" var en häftig restaurang. Här ser man baren på
bottenplan. Middagen, tillsammans med Ina & Justin, avnjöts på 3e plan.

Bye, bye, för denna gång. På tåget mot Gatwick!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar