söndag 18 augusti 2013

Ljuva augustikväll - skördetrio och lyxpasta


Min skördetrio!
Jag hade följe med en kollega till tåget, efter jobbet i fredags. Hon frågade om vi hade några helgplaner. Jag svarade att vi inga planer hade - ännu - men att det säkert skulle hända nåt roligt. Så gillar jag att ha det. Hitta på något med kort varsel. Det kan naturligtvis vara lite riskfyllt också, för det kan ju vara så att alla man har lust att träffa redan bokat upp sig. Så inte denna helgen, dock. Jag skickade ett sms på lördagsmorgonen och sedan var det ordnat. Gästerna skulle också ordna efterrätten. Min mathjärna började genast att arbeta...

I augusti finns det verkligen fina råvaror att njuta av, skördetider som det är. Lagom till kvällningen klarnade det upp. Solen sken och augustikvällen var stilla. Så härligt! I vårt växthus odlar vi tomater och gurkor tillsammans med familjen Lindvall. Tomaterna är både enorma och enormt goda. Gurkorna hänger så tätt att vi inte hinner äta dem i takt med att de är färdiga. Jag ville använda både tomater och gurkor, men inte bara i en sallad. Kantareller stod också högt på listan. Där har jag inga egna förråd att ösa ur utan handlade på torget. Där hittade jag också vackert blekgula vaxbönor, som också är en augustifavorit.

I DN hade jag sett ett recept på en tomater, där det poängterades att det inte var någon idé att göra sig besvär om man inte hade riktigt fina tomater. Det hade ju jag så där slog jag till med min första del i skördetrion som skulle utgöra förrätten - Tomater i fetaost- och basilikakräm. Del två i trion blev Ångkokta vaxbönor i vinaigrette à la crème med skinkchips, frön och nötter. Jag hade också en vision om en kall gurksoppa. I slutändan gjorde jag två olika. Den första hivade jag ut. Den andra blev bara aningen bättre men den fick vara med eftersom den gjorde sig snyggt i martiniglasen. Alltså, Kall gurksoppa (det var ungefär lika upphetsande som det låter, men den var en bra mellanrätt för att rensa gommen). Lägger inte ut recept på den dock :-)

Med vissa ingredienser kan man inte misslyckas. Huvudrätten var sådan; Penne med oxfilé och kantareller, toppat med färsk parmesanost. Den utlejda efterrätten, som gjorde måltiden komplett, dök upp i form  Varm jordgubbssoppa med vaniljglass och krossad saltlakrits. Till förrätten drack vi en sval fransk Riesling och till pastan blev det en strävare italiensk Valpolicella.

Längst bort tomater i fetaost- och basilikakräm. Längst
fram den kalla gurksoppan.

Tomater i fetaost- och basilikakräm, 4 personer
3-4  fina tomater, röda och gula
75 g fetaost
1,5 dl turkisk yoghurt, 10% fett
1/2 kruka basilikablad
1 vitlöksklyfta
Salt & Peppar

Kör allt utom tomaterna i matberedare tills det är slätt. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt att stelna lite, minst en timme. Vid serveringen delar du tomaterna snyggt, glöm inte skära bort fästet. Fördela i portionsskålar. Salta. Fördela såsen över och garnera med ett basilikablad. 

Solmogna, köttiga tomater är grejen här. Under vintern när det är bleknosta, vattniga , smaklösa tomater som erbjuds så är det helt enkelt bättre att laga nån annan liten entrérätt!




Vaxbönor i gott sällskap!

Vaxbönor i vinaigrette à la créme med skinkchips frön och nötter, 4 personer
300 g vaxbönor, sköljda, ansade och ändskurna
4 skivor kallrökt skinka (Schwarzwald hade jag)
1/2 tsk hela svartpepparkorn
1/2 tsk salt
1/2 tsk fransk senap
1 msk vit vinäger
1 1/2 msk olivolja
1 1/2 msk vispgrädde
Salt
Lite pinjenötter. Lite solrosfrön.

1. Mortla svartpepparn fint. Lägg i rymlig burk med lock (gammal glassburk). Blanda ner senap, salt, vvinäger, olja och grädde. Rör ihop. Sätt på locket och ställ i kylen minst en timme.
2. Torrosta nötter och frön i stekpanna. Ställ åt sidan.
3. Lägg ut skinkan på bakpappersklädd plåt. Kör ca 5 minuter i 225 grader varm ugn. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Ångkoka vaxbönorna, tills de är perfekt klara (man kan också koka i saltat vatten). Ta dem inte för tidigt då blir de bittra. Ta dem inte för sent - då blir de mosiga. Låt dem ånga av och svalna nån kvart.
5. Ta fram din burk med dressing. Rör om ifall det behövs. I med bönorna. På med locket och skaka försiktigt.
6. Lägg upp i portionsskålar eller på större fat. Fördela nötter och fröer och garnera med skinkchipsen.


Lyxigt och svårt att misslyckas med!

Penne med oxfilé, kantareller och färsk parmesan, 4 personer
250 g oxfilé
250 g kantareller
40 g purjolök (inte det grova gröna)
1 vitlöksklyfta
en klick smör
1 dl rödvin
4 dl vispgrädde
1 msk kantarellfond
8-12 droppar tryffelolja
1 msk maizenamjöl och en skvätt mjölk
Salt och peppar
5-6 Coloritsoja
Färskriven parmesanost
400 g penne

1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Under tiden som du ska:
2. Strimla oxfilé. Ansa och skär kantarellerna i lagom bitar. Strimla purjon fint.
3. Bryn oxfilén snabbt i smör, i två omgångar. Skall bara vändas runt och få aningen färg. Salta och peppra. Ta upp och låt vila på fat.
4. Lägg ny klick smör i pannan. I med svampen. Efter nån minut tillsätts purjon och pressad vitlök. Fräs under omrörning ett par minuter. 
5. Häll i rödvin, grädde och fond. Red av med maizenan och koka fyra minuter. 
6. Lägg tillbaka köttet i pannan. Ge ett uppkok! Tillsätt sojan och smaka av ordentligt med salt och peppar. Det skall smaka gott! Avsluta med tryffeloljan och smaka av igen.
7. Ta den ordentligt avrunna pastan och häll ner den i såsen. Rör om och blanda. Lägg upp på tallrikar och strö på riven parmesanost och kanske nåt litet grönt. Servera!



Varm jordgubbssoppa med glass och krossad saltlakrits, 4 personer
1 L jordgubbar, ansade och sköljda
En liten skvätt vatten
lite pressad citron- eller limejuice
1/2-1 dl strösocker
Vaniljglass
Turkisk peppar

1. Låt jordgubbarna koka upp med en skvätt vatten i botten på en kastrull. Koka långsamt tills de är mjuka. Tillsätt socker efter smak och citrusjuicen.
2. Mixa allting slätt med en stavmixer. Smaka av igen. Häll upp den heta soppan i skålar. Lägg i en kula vaniljglass och toppa med krossad turkisk peppar. Ät och njut!


Redo att hugga in!

Vår kompis Olof har gjort öl! Tror minsann ett micro-
bryggeri kan vara i vardande här i Örja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar