söndag 30 december 2012

Nyår

Nyårsbubbel. 
Nyår!
Det gäller att inte bara planera maträtterna utan också planera så att det är praktiskt genomförbart. Vill jag äta förrätt vid bordet, och sedan skall alla sitta där och vänta medan jag är ute i köket igen och förbereder varmrätt? Blir det mer jobb om jag skall ha en "stående förrätt"? Då måste man kanske göra flera små munsbitar?

Hur trendig måste man vara? Förpliktigar det när man bloggar om mat? Jag bör också betänka att vi är tio vuxna och fem barn. Och att jag själv skall ha en skön kväll! Och äta gott!

Till slut har jag bestämt mig för att strunta i en massa ambitioner och göra något som helt enkelt smakar väldigt bra - även om det är lite 80-tal över det. Coeur de filet provencale är redan bestämt (fast utan potatisen under). Jordärtskocksstrudeln som jag planerat (säkert jättegod men lite mer pillig) byts ut mot potatisgratäng, alltid gott! Nedan får du ett recept på en potatisgratäng som du kan förbereda dagen innan om du vill. Och eftersom jag redan handlat hem jordärtskockorna så blev de en förrättssoppa istället. Garnityr? Valde mellan balsamicofläsk och skaldjur. Det ena lite godare det andra lite mer nyår. Återigen fick smaken avgöra, det blir sidfläsk stekt med balsamvinäger. Hur gott som helst mot den lena soppan. Grunnar lite på om jag skall göra en rödvinssås, eller kanske en konjakssås till huvudrätten också...

Dessert? Här är det så bra att ha en god vän som älskar att göra dessert! Jag tror att hon väljer mellan att göra en klassiker, Crème brulée, eller något helt nytt och oprövat. (Har hört ryktas nu att det blir chokladfondant och hemmagjord glass, wow!)

Så här såg det ut nu ikväll, 30 december.
Bordsdukning? Har en vision om att det skall vara en rad av låga blommor genom hela bordet, endast uppluckrat med stearinljus. Har övat nu kvällen innan med de blommor som fanns hemma. Får skaffa lägre blommor tills imorgon kväll, tror jag. Så vi ser varann.

Ett par andra saker har jag också förberett inför morgondagen. Gratängerna är gjorda och står i kylen och väntar på "färdiggräddning". Soppan är också gjord. Den blev jag extremt nöjd med!

Imorgon hoppas jag kunna ta det lugnt. Pyssla med lite tilltugg, handla det sista (som alltid fattas) och ordna med köttet. Sen är det bara att göra sig snygg och ikläda sig paljetterna. Gott slut, alla! Och snart Gott Nytt År!


Jordärtskockssoppa, 10 personer som förrätt
1 kg jordärtskockor
2 gula lökar (inte för små)
1 äpple (Ingrid Marie el matäpple)
4 potatisar (inte för stora)
2 klyftor vitlök
3 msk smör
3 dl torrt vitt vin
1 L vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2-3 msk kycklingfond
4 dl vispgrädde
Salt & peppar

200 g kallrökt sidfläsk
2-3 msk balsamvinäger
1 dl cashewnötter
vit tryffelolja

1. Skala skockorna och dela i mindre bitar. Lägg i kallt vatten omedelbart så de inte mörknar. Samma sak med potatisen och äpplet.

2. Skala och hacka lök och vitlök.

3. Smält smöret. I med löken och alla grönsaker. Fräs under ett par minuter under omrörning - det får INTE ta färg.

4. Smula över buljongtärningarna och häll på vinet. Rör. Späd sedan med vattnet. Låt koka upp under lock och sedan sjuda ca 15-20 minuter tills potatis och skockor är mjuka. 

5. Häll på grädden och låt koka ytterligare 5-8 minuter.

6. Ta av från värmen. Mixa allt med stavmixer, eller kör i en vanlig mixer (hälften åt gången i så fall). Låt soppan gå ner i ny gryta, genom en trådsil så att den är helt slät. 

7. Smaka av med salt peppar och kycklingfonden. Salta och fonda tills du får fram den smak du verkligen gillar! 

8. Grovhacka cashewnötterna. Rosta i torr panna och ställ åt sidan. Tärna eller strimla ditt fläsk. Bryn fläsket i stekpanna. När det börjar få färg skvätter du över balsamvinägern och låt den koka in i fläsket.

9. Häll upp soppan i djup tallrik eller skål. Stänk på ett par droppar vit tryffelolja. Låt alla själva strö på fläsk och nötter! Ät och njut!

Potatisgratäng, till 4 personer
1 kg mjölig potatis
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
4 dl vispgrädde (+ 1 dl mjölk eventuellt)
Salt & peppar

1. Skala och skiva potatisen ner i en gryta (gärna non-stick). Skala och skiva löken rakt ner i samma gryta. Hacka eller pressa vitlöken och hutta ner den i grytan också. Häll på grädden. Salta och peppra. 

2. Ge ett uppkok på spisen, rör ordentligt. Sänk värmen och låt koka/sjuda 10-15 minuter. Smaka av. Mer salt eller peppar? Det skall vara ordentligt med vätska. 

3. Häll ut allt i ugnsfast form. Antingen låter du det svalna och täcker med folie och ställer i kylen tills nästa dag) eller så ställer du direkt in den i ugnen på 225 grader. Grädda tills den har fin färg och är mjuk rakt igenom, ca 30 minuter. 

lördag 29 december 2012

Himmelsk slow food

Det smälter verkligen i munnen!
Jag började med att skriva "Himmelskt långkok" men det låter rätt så trist. "Slowfood" eller "Slow cooking" däremot låter ju hur häftigt och lockande som helst. Ändå är det samma sak. Det handlar om att varsamt förädla råvaror så att de verkligen kommer till sin rätt.

Jag är alltid intresserad av att göra grytor på vintern men redan i början av hösten brukar jag ha gjort min beskärda del av Boeuf Bourguignon och sen är jag sugen på annat än rödvinsbas. En utmaning. Jag har kokat kött i öl, i buljong, i tomat o.s.v. Lisa Förare Winbladh skrev om fikon och paprika för ett litet tag sedan - som man kunde fräsa och tillsätta alldeles innan serveringen av sitt långkok. Det inspirerade mig. Hon hade gjort någon gryta med lamm och mängder av kryddor och grönsaker vill jag minnas. Jag har gjort en egen variant som jag kände kunde bli en perfekt kombo.

Om köttet skall koka riktigt länge krävs att det är en bit som tål detta. Jag köpte ett kilo nötbog, med en del senor och fettmarmorering (annars blir det för torrt). I mitt skafferi har jag en burk med berbere som pappa köpte när han var i Etiopien. Jag har också en egenblandad version som innehåller i runda slängar 12-13 olika kryddor. Den ger lite bredare "smakspektrum" än den inhemska. Jag har blandat min efter Marcus Samuelssons recept. Blanda den och du kan plocka fram din burk närhelst andan faller på. Det är värt inköpsturen för att få hem alla kryddor!

En mörk vinterkväll kan man behöva en mustig gryta - med nya spännande smaker. Här kommer mitt recept på en lyckad kombo!

Smakkombinationen var fantastisk!
Malins afrikainspirerade kombo med fikon och paprika, 4-5 hungriga själar
1 kg nötstek (bog, märgpipa eller högrev)
4 rödlökar (inte för små)
1 paprika (undvik grön)
2-3 vitlöksklyftor
2-3 tsk berbere (se recept längst ner, annars får du nog beställa på nätet)
1 burk Muttis krossade tomater
Salt & peppar
Olivolja

10 torkade fikon (de skall ändå var mjuka och fina, inte såna där hopträngda snustorra stackare)
1 röd eller orange paprika
1 vitlöksklyfta
8 hela svartpepparkorn
smör

1. Skala och skiva löken grovt. Kärna ut paprikan och dela i mindre bitar. Hacka vitlöksklyftorna halvfint. Fräs alltsammans i generöst med olivolja under ett par minuter under omrörning. Mot slutet tillsätter du berberen. Lägg över i skål och häll över tomatkrossen. Blanda. Ta nån tesked salt i också.

2. Salta och peppra din köttbit runt om. Bryn den i panna tills den får fin färg.

3. Ta fram en gryta som tål ugnen (helst inte för stor, det skall vara lite trångt). Lägg nån deciliter av din grönsaksblandning på botten och lägg köttbiten på detta. Fördela resten av grönsaksblandningen på köttet, täck så gott det går. Skölj ur stekpannan med nån deciliter vatten så du får upp de goda smakerna. Häll på sidan av köttet. 

4. Sätt på locket och ställ in i 150 grader varm ugn, ca 4-5 timmar. Känn på köttet. Om det inte är riktigt mört så in med det i ugnen igen!

5. Ta upp köttet och dela i mindre bitar. Lägg tillbaka det i såsen och smaka av med salt och peppar.

6. Innan servering tärnar du paprikan och steker hårt, tills den fått färg och mjuknat lite, i generöst med smör. Krossa vitlöken och tillsätt tillsammans med fikonen, som du delat på mitten efter att du skurit bort det lilla fästet, och svartpepparn. Låt fräsa nån halvminut. Blanda ner i grytan och ge ett uppkok. Servera med kokt basmatiris och en klick creme fraiche, eller varför inte couscous? Jag ångkokade bönor till. Vilken skillnad mot att koka på vanligt vis!

Berbere, som Marcus Samuelsson blandar den, förvara i lufttät burk
1 tsk bockhornsklöverfrön 1.25 dl mald, torkad serranochili eller annan chili 1.25 dl paprikapulver 2 msk salt 2 tsk mald ingefära 2 tsk lökpulver 1 tsk mald kardemumma, helst nymald 1 tsk mald muskotnöt 3 krm vitlökspulver 2 krm mald kryddnejlika 2 krm mald kanel 2 krm mald kryddpeppa

fredag 28 december 2012

Nya prylar och annandagskalkon

Mycket jobb framför mig!
Jag fick några nya köksprylar i julklapp. De kommer att prövas framöver. Bland annat hade jag önskat mig en ångkoksinsats, till en kastrull, så att jag kan ångkoka grönsaker framöver. Jag hade också önskat mig "food rings" (kallas tydligen utstickare på svenska) för att göra snygga uppläggningar. Ett par keramiska knivar dök också upp och ett nytt snyggt förkläde från Lexington - det gäller ju att ha klass när man står i köket! En ny gasbrännare låg också inslagen, så jag har många projekt att ta tag i.

Ett nytt återkommande tema här på bloggen framöver kommer att bli Malins matresa. Inte blir det någon "lucköppning" varje dag som under advent, men något litet trevligt vill jag ändå planera att sätta igång. Jag har länge funderat på att "ta mig jorden runt" receptledes. Redovisningen tänker jag mig här i min vanliga köksblogg - och även mindre lyckade recept lär ju dyka upp då också. Vad sägs om det? Några tankar på recept du tycker jag skall testa? Funderar på om det skall bli en rundtur eller om jag helt enkelt skall hoppjerka mellan kontinenterna.

Ett annat projekt just nu är att planera för middagen på nyårsafton. Det är ju årets festligaste middag på något sätt och man vill inte slarva bort tillfället... Hittills vet jag att det blir oxfilé till huvudrätt. Inget recept har valts men helstekt får det bli - vi är ändå tio vuxna.

Annandagen avnjöt vi kalkon tillsammans med goda vänner, också en härlig jultradition. Kalkonen tillsammans med sås och tillbehör är verkligen jättegoda. Genom åren har man ibland fått en riktig kalkon-kalkon - sisådär alltså. Numera med elektronisk termometer behöver man aldrig riskera en underkokt fågel eller en fågel torr som fnöske.

Photo: Att vara sjuk är inte så jobbigt när man får komma hem till sin fina extra familj och äta gott:)

Jag kan säga att tillbehören var så goda att potatisen blev kvar på tallriken. Hur du gör fågeln kan du slå upp i en bra kokbok, eller på nätet. Dock kan sägas att ju lägre temperatur desto saftigare fågel. Därför är det bra att skjutsa in fågeln på hög temperatur, låta den få lite färg, och sedan sänka till ca 150-175 grader. Glöm inte att ösa med buljong under tiden (gärna lite extra fett också). Palsternacka, morot och lök i långpannan borgar för god sås i slutänden.

Tillbehör 1 Brysselkål med karamelliserad bacon: Ansa och koka brysselkålen al dente. Häll av och ställ åt sidan. Strimla bacon och stek. Mot slutet häller man i en skvätt balsamvinäger och lite farin- eller råsocker. Rör på hög värme. När det börjar bli klibbigt åker kålen tillbaka i pannan. Rör om och servera.

Tillbehör 2 Stuffing med tranbär, pinjenötter och vitlök:
150 g formbröd (ca 6 skivor)
100 g riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
3 msk tranbär/russin
3 msk pinjenötter
1/2 dl hackad persilja
salt & peppar
3 ägg
100 g smält smör

Klä av avlång brödform med bakplåtspapper. Skär kanterna av brödet. Skär sedan i små fyrkanter (bra om det legat framme under dagen och torkat lite). Blanda med vitlök, tranbär, pinjenötter och persilja. Salta och peppra. Bland ihop smör och ägg. Vänd försiktigt ner i brödblandningen och ut med det i bakformen. Jämna till toppen, packa lätt. Grädda 25-30 minuter i 175 grader. Låt svalna något, tag sedan upp och skiva och servera till köttet och såsen. (Bild finns i bloggen från oktober 2012).

Tillbehör 3 Ugnsbakad grönkål: Ta lagom mycket grönkål, ansa bort stjälkarna och skär i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form. Blanda olivolja med pressad vitlök. Blanda ner i kålen och rör om. Salta och peppra. Riv över färsk parmesanost. Låt gå i ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter. Rör om ibland. Servera som lite krispigt alternativ.

Tillbehör 4 Vuxen sallad med cheddar och päron: Olika goda salladsblad (mycket) läggs på stort fat. Skala och skiva ett conferencepäron över. Skiva över en bit lagrad engelsk cheddar och tranbär. Gör en vinägrett på olja, vinäger, flytande honung och franska senap. Blanda i. Rosta pinjenötter, cashew och pumpakärnor och strö över. Servera.

onsdag 26 december 2012

Tillbaka!

Hej, igen!
Hej, igen! Nu har den sista luckan på adventsbloggen öppnats och jag är tillbaka på den vanliga bloggen. Det har varit en trevlig förströelse att skriva ett inlägg till varje dag - och mysigt att gå igenom lite julminnen.

Nu går julen in i en skön fas. Julafton och dess "måsten" är över. Ett par dagar av kravlöshet infinner sig. Böcker skall läsas och spel skall spelas. Promenader skall tillryggaläggas - om det bara är hyfsat väder.

När man är ute och promenerar går det inte att undvika att man ser in hos folk. Man kan ana deras förberedelser inför olika begivenheter, se om de verkar vara bortresta eller om de precis som jag sitter och njuter av en julklappsbok. I en del hus är det många som träffas och i en del hem ser det mer ensamt ut. Så är det. Oavsett om det är jul eller en vanlig söndag i mars. Är det ena värre än det andra? Om man är ensam hela året - är det då ensammare under julhelgen? Vi tänker mycket på dem som är ensamma under julen. Tänker vi på dem under resten av året?

"100 sätt att rädda världen" heter en bok som Håkan fick i julklapp av sin arbetsgivare. Det är 100 idéer om hur vi alla, helt enkelt, kan göra en del val för att faktiskt skapa en mer hållbar utveckling, spara på miljön och inte bara tänka på oss själva. Han läste upp ett par av idéerna under frukosten igår och den första reaktionen vid bordet var helt klart motstånd. Intressant! Efter samtalets gång var vi naturligtvis mer nyanserade kring allas vårt ansvar att faktiskt tänka efter och göra det vi kan. Den svåra twisten är ju dock att faktiskt tänka sig att det skulle kunna innebära att vi kanske måste avstå något. Har man råd att köpa ekologiskt, rättvisemärkt kaffe? Ja, det har man faktiskt! Tycker man att det är för dyrt kanske man helt enkelt får dricka ett par koppar mindre om dagen - så man faktiskt har råd. Om det inte innebär att avstå från något, en vara eller en bekvämlighet, är vi väl alla positiva till att ta vårt ansvar för att "rädda världen". Annars är det tuffare. Varför provoceras vi så av dem som faktiskt är mycket duktigare och ansvarsfulla än vi själva? Det kan man gömma sig bakom länge - och slippa ta något eget ansvar - men hur länge?

Tjosan! Blev det för moraliserande? Det finns väl inget värre moralister? Bättre att vara en miljöbov då, väl? ;-)

Upptäckte att jag dukat nästan identiskt som förra året!


lördag 1 december 2012

Adventsbloggen

  Du missar väl inte min adventsblogg? Det är där det händer nu... Idag kommer absolut bästa receptet på pepparkakor - för oss som inte orkar kavla...

Länk finns ute till höger ->