lördag 13 oktober 2012

Skotska mördegskakor och favorittilltugg


Min fina engelska jul-kakburk.
 
  Medan regnet öser ner utanför och längs med fönstret så bakar jag mördegskakor, eller All butter scottish shortbread. Sådana åt jag första gången jag var i England, 1986. Varje tur till de brittiska öarna därefter har dessa kakor inhandlats och medtagits hem. Barn och vänner har importerat dem till mig. Numera finns de i Sverige också, när man kommer till en sådan där lite affär specialiserad på te och kaffe, men de är fortfarande kul att handla med hem. Inspirerad av programmet Hela Sverige bakar gjorde jag mina egna idag. (Måste bara säga att deltagarna i programmet måste vara väldigt tids- och nervpressade om de skall vara Sveriges bästa, med tanke på hur mycket som dö-bakas varje program). 

  Jag bakar så sällan nu för tiden! Förr bakade jag jämt! Matbröd, mjuka kakor, småkakor, vetebröd... Nu verkar det bara bli till jul. Det var väl därför det blev julmotiv på min kakburk när jag skulle lägga ner kakorna - jag hade ingen annan. Måste också tillstå att jag börjar känna att julen närmar sig. Kanske inte närmar sig... men om en och en halv månad är det faktiskt advent. Min favorittid! Kakorna är gjorda på ett litet huj. Fyra ingredienser och så goda! Pröva själv! Recept längst ner.

Man gör vilken form man vill. Jag ville ha fyrkantiga!
  Jag har fastnat för ett litet tilltugg de senaste veckorna. Det rekommenderas starkt! Jag är väldigt förtjust i koriander just nu. Förr tyckte jag att det hade en lite tung smak. Men med lime och chili är den perfekt. Vi kastar oss över denna munsbit i familjen och inget blir över!


Rätt in i munnen!


Lime- chili och koriandermarinerade räkor på krämig guacamole och nachos

lagom mängd skalade räkor (beroende på hur många man är)
juicen från en lime
1 röd chilifrukt
1 knippa färsk koriander
god olivolja
1 röd lök

2-3 mjuka avocados
limejuice
1-2 klyftor vitlök
2 msk creme fraiche
salt & peppar 

1 påse nachos

Hacka chili och koriander (jag tar bort kärnorna genom att rulla chilin hårt mellan händerna, sedan skär jag av skaftet och slår öppningen mot vaskkanten - då trillar kärnorna ut) . Blanda med räkorna. Pressa över limen och skvätt på lite olivolja. Rör om. Låt stå nån timme. Skala och skiva löken riktigt tunt. Blanda ihop med räkorna.

Ta ut fruktköttet ur avocadon. Mosa ordentligt och pressa över lite limejuice så den inte får trist färg. Riv ner vitlöken (eller pressa om du föredrar det) och rör ner creme fraichen. Smaka av med salt och peppar och låt vila en stund i lufttät burk i kylen. Servera! Antingen får alla plocka ihop själva eller så lägger du ut nachos, klickar på guacamolen och toppar med räkor! En mycket god munsbit för den med stort gap!

Tilltuggsredo!

Mingel!
All butter scottish shortbread/Mördegskakor

225 g rumsvarmt smör
110 g strösocker
225 g vetemjöl
100 g majsena

Vispa smör och socker med elvisp. Länge, Lite längre (ca 10 minuter). Blanda vetemjöl och majsena. Sikta ner i smörblandningen. Arbeta ihop. Använd händerna i slutet. Vilken form vill du ha? Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till 1 cm tjock. Nagga med en gaffel. Skär i fyrkanter eller ta ut med kakmått. Grädda ca 24 minuter (skrev ca men angav ett exakt anta minuter, kolla att kakorna precis börjar få lite gyllene kanter) i 170 grader varm ugn. Ta ut plåten och strö över strösocker direkt. Låt svalna på galler! Stoppa i munnen  och njut.

De kommer att gå åt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar