söndag 11 november 2012

Fars dag, Lidl och auberginerullader!

Jag har fyndat! Ser ni marsipanlimporna också? 
  Har du handlat på Lidl nån gång? Otroligt vilka saker man kan hitta där! Jag måste erkänna att jag känner en viss skepsis mot den tyska matkedjan men ibland kilar jag ändå in där och kommer då hem med fynd. En av mina mest matintresserade vänner, och bokcirkelkompis, berättade för något år sedan att hon börjat veckohandla på Lidl - först dit och handla och sedan lite lyxkompletteringar på andra inrättningar. Kan hon så kan väl jag, var min tanke. Nu är det inte så att jag lagt om till Lidl från Coop men faktum är att när man ibland tar sig dit så kan man fynda. Och det är dessutom riktigt bra varor man får med sig hem.

  Idag, på väg hem från söndagspromenaden längs Öresund, passade vi på. Jag fick med mig bagels hem (hur ofta hittar man det i andra affärer?), weinachtenstollen (tysk julkaka - smakar faktiskt minst lika bra som hembakad men det vågar jag knappt säga), kronärtskockshjärtan på burk (kostade 16 kr istället för 35 kr på Coop), chokladmandlar (också ett julgodis jag inte kan vara utan), jättegod kokt skinka (149 kr/kg och den doftar fantastiskt och är skuren i perfekta skivor), ostfondue (här vet jag att det kan bli debatt men faktum är att den färdigköpta ostfonduen som man värmer smakar i princip lika bra som den jag stått och kämpat med genom att smälta ner otroligt dyra ostar som sedan dessutom skall blanda sig till en slät massa med vinet). Detta är bara några bra saker som kom med hem! Gå till Lidl om du vill hitta bra saker som du inte visste att du ville bära med dig hem, som förgyller den lilla vardagen. Just saying! Håll utkik efter deras blad - de kör temaveckor ibland. Grekisk, fransk, amerikansk....

  Idag firar vi fars dag och far fick välja middag här hemma. Han väljer alltid samma sak. En köttbit! Vi andra säger inte nej, det är gott med kött. Grekisk sallad vill han också alltid ha. Vi kör på det också! Istället för potatis i någon form så gjorde jag aubergine-rullader som är inspirerade av en antipasto vi fick i Kalabrien i somras. En klick bea till det så är allt klart! (Snacka om fusion, grekiskt, franskt och italienskt!). Rulladerna funkar också bra som vegetarisk rätt som den är, med sallad och bröd. I Italien åt vi dem kalla med bröd till.

Åh, vad goda de blev! Väldigt fin balans i smakerna, faktiskt! 

Läckra auberginerullader, ca 16 st
2 stora auberginer
3-4 skivor dagsgammalt kantskuret vitt bröd
2 klyftor vitlök
1 dl russin
50 g nyriven parmesanost
3 msk pinjenötter
2-3 msk hackad persilja
1 burk krossade tomater (Mutti's)
olivolja
Salt & peppar

 Skiva auberginen fint (längs med) salta båda sidorna på varje skiva och lägg i ett durkslag. Ställ åt sidan.  Skär eller riv brödet så att det nästan blir som ströbröd. Blanda ner riven vitlök, russin, pinjenötter, ost och persilja. Stänk över 2-3 msk olivolja. Salta och peppra. Ta 2-3 msk av tomatkrossen och rör ner i brödblandningen.
  Torka av ett par aubergineskivor ordentligt med hushållspapper. Pensla en sidan med olivolja. Bryn skivorna i olivolja i panna i omgångar. Pensla andra sidan när de ligger i pannan. De skall få färg, bli mjuka och likson genomskinliga. Fördela fyllningen i den "smala" änden och rulla ihop rullader. Lägg dem i en ugnsfast form som fått en "bottenkyla" av tomatkross och lite salt och peppar (ta bara så att det precis täcker botten på formen). Baka i 225 grader varm ugn ca 15 minuter. 

Den här fadern har firats idag. Så här såg det ut igår när han brottat
 ner Hanna för att säga "förlåt" för att han varit så sur en stund
tidigare. Det brottas mycket i vår familj!

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar