söndag 9 september 2012

Plommon & fransk gryta



Underbara Victoriaplommon. Blir perfekta till marmeladen!
  Höstens vindar blåser över den skånska kustlinjen. Temperaturen ligger dock på sensommargrader så det har varit en behaglig helg. Min matlagning inspireras mycket av årstiderna och vädret. Det blir som en ny-kick i köket när man byter säsong. Sedan flera månader har jag planerat att jag skall göra en riktigt god plommonmarmelad i år. Det egna plommonträdet sågades ner för tio år sen, då åldern tog ut sin rätt. Inget nytt har planterats men gamla grannarna Johan och Elsa, som flyttat ut på landet, är inte bara leverantörer av ekologiska ägg utan de bor mitt i en gammal fruktodling. Vad kan det vara? 100 äppelträd och en handfull plommonträd? Det fanns Victoriaplommon till mitt kok i alla fall. Så här i efterhand kan jag säga att jag borde hoppat över konjaken i marmeladen - den gav en lite väl distinkt konjakssmak. Det kan ju å andra sidan falla någon i smaken.

En dag i plommonskogen!
   Boeuf Bourguignon är en familjefavorit. Doften av grytan brukar fylla hela huset i flera timmar innan det är dags att sätta sig vid dukat bord. Grytan görs på samma sätt var gång men potatisens tillagning varieras. Finns det bra mjölig potatis så är det oslagbart att göra ett potatismos där en del av potatisen byts ut mot jordärtskockor. Lite rökt sidfläsk som tärnats och stekts blandas sedan ner i moset! Tjohopp vad gott! Receptet kommer från min kock-bror. En Boeuf Bourguignon skall innehålla rökt sidfläsk. Det har jag aldrig med i grytan, det är därför jag alltid serverar det i potatisen eller på någon grönsak - mycket godare tycker jag!

  Timmarna i köket blev många under lördagen men det var vad jag behövde efter arbetsveckan och sedan en begravning under fredagen. Grytorna jobbade på bredvid varandra. Jag rörde lite ibland, läste ett par sidor i en roman, skar något på skärbrädan, diskade burkar, rörde lite igen och i bakgrunden Håkan Hellström. Superlördag, alltså!

Denna fantastiska franska gryta! Glöm inte att servera med gelé!
Boeuf Bourguignon, 6-8 personer
1,5-2 kg nötkött (högrev, fransyska eller liknande som du putsar och skär i stora bitar)
4 msk vetemjöl, salt & peppar
Smör
4 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpuré
1/2 dl kinesisk soja
4 dl rödvin
3 dl oxbuljong
2 tsk timjan
2 lagerblad
12-15 smålökar
10 stora champinjoner eller 20 små
salt & peppar

Blanda vetemjöl, salt och peppar i en fryspåse. Skaka runt köttet i påsen så att alla köttbitar mjölats. Smält ordentligt med smör i en panna. Bryn köttet runt om i omgångar och lägg sedan tillbaka i grytan. Häll på tomatpuré, vitlök, timjan, soja, rödvin, lagerblad och buljong. Låt koka upp. Skumma om det behövs. Låt sedan puttra på svag värme under lock i ca 2 timmar. Lyft ibland på locket, för att röra om och för att njuta av aromerna som letar sig upp ur grytan. Skala de små lökarna och dela på de stora champinjonerna. Bryn sedan allt i en panna. Blanda ner i i grytan och låt puttra ytterligare ca 20-30 minuter. Smaka av och kolla att köttet är supermört. Annars får det puttra vidare. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha aningen tjockare sås? I så fall kan du blanda ut 1,5 msk vetemjöl med lite vatten till en helt slät blandning. Rör ner i grytan under omrörning och låt koka ytterligare 5 minuter.

Potatismos med jordärtskockor och rökt sidfläsk
potatis
jordärtskockor (byt ut ca 1/3 av potatisen jämfört med ett vanligt mos)
en bit kallrökt sidfläsk som tärnas
smör
mjölk
salt & peppar, lite muskot

Skala potatis och skockor. Dela potatisen i mindre delar och koka tillsammans med skockorna. Bryn fläsket under tiden. Häll av vattnet när rotfrukterna är mjuka. Kör sönder allt med elvisp. Blanda ner en stor klick smör och vispa. Späd sedan, till lagom konsistens, med varm mjölk. Salta och peppra så det blir god smak och smaka av med lite muskot. Blanda ner fläsket. 

Håll grytorna kokande!
Plommonmarmelad med vanilj (& konjak)
2 kg plommon
1/2-2 dl vatten
12 dl strösocker
1/2 vaniljstång
(2 msk konjak, kan uteslutas)

Skölj plommonen ordentligt. Klyv och ta bort kärnan. Lägg i syltgryta tillsammans med vattnen (den större mängden vatten om plommonen är lite omogna, mindre vatten om plommonen är helt mogna). Koka upp och låt puttra under lock i ca 30 min. Ta av locket och höj värmen under 5 minuter. Ta av från värmen och rör ner sockret. Koka sedan kraftigt utan lock i 15 minuter. Skumma ordentligt. Klyv vaniljstången på längden. Skrapa ut de svarta kornen och blanda ner i marmeladen. Hacka själva stången och bland ner i marmeladen, koka ett par minuter under omrörning. Om du vill smaksätta med konjak så häll i den de sista minuterna. Ställ åt sidan ca 10 minuter. Häll upp på heta, rena burkar. Förslut.

1 kommentar: