Underbar utsikt från Hilleshög. |
Om jag visste att det skulle bli en lång varm sommar tror jag inte att jag skulle åka iväg från Landskrona. Då skulle jag spara solresan till en tristare årstid. Vi har haft så underbara sol- och badsomrar här hemma. Jag vet inte hur många gånger jag och min vän Christine legat och guppat i vattnet utanför Borstahusen och utbrustit till varandra: Vad fantastiskt vi har det! För en Bohuslänning, som förvisso älskar solvarma klippor och svidsalt vatten, känns det nämligen alltid som semester när man får promenera ut i det varma vattnet på hårdpackad sand, utan att riskera att skära upp fötterna på musslor och stenar klädda med havstulpaner. Man behöver inte heller fundera på om det gömmer sig nåt lömskt i blåstången. Ändå finns Bohuslän i hjärtat och det känns bra i hela kroppen när man skådar Tjörnbron efter att man kört av E6:ans norrgående körfält vid Stora Höga. Att känna doften av kaprifol en julikväll under en kvällspromenad med svärmor är också oslagbart!
"Vi ligger till höger om bryggan." "Åker till stranden nu." "Vänster om glasskiosken på Lill-Olas." Så kan det stå i ett sms som kommer en varm sommardag. Det betyder att om man drar till stranden så hittar man vänner att umgås med. Vi brukar bli ett rätt så stort sällskap. Alltid finns det nån som vill doppa sig, nån som kan passa någons barn, nån som har nåt gott att bjuda på eller nån som kan hjälpa till med ett ord i Allers A-korsord. En riktigt varm och slö dag kan till och med sluta hemma i någons trädgård där man tar med vad man har och grillar tillsammans. Sånt händer inte av sig själv, men vill man så får man se till att det händer - förutsättningarna finns ju!
Med den sol-osäkra tillvaron här i norden ser vi fram emot varma Italien om en dryg vecka. Men sen hoppas jag att vi får underbara veckor här hemma och uppe i Stenungsund.
Här kommer ett bra, jätteenkelt, tips på nåt som passar när man grillat, till ostbrickan eller bara som en god kvällsrätt. Vi år den igår kväll efter att vi (återigen) grillat en flankstek (tror minsann att det blev ännu godare den här gången). Variera nötterna utifrån vad du gillar. Detsamma gäller frukten, men dadlar passar verkligen perfekt (även om man inte gillar dadlar annars...).
När man skär i den så är den mjuk och rinnig! Jättegott! |
Ugnsbakad Brie med honung & nötter
1 lagom stor brietårta (utifrån antalet ätare)
ett par deciliter valfria nötter (jag tog cashew och pinje - men mandlar är också perfekta)
ca 1 dl honung, lite mer om du har en stor brietårta (om du inte har flytande kan du värma den i micron lite kort)
8-10 dadlar som du kärnar ur
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en snygg ugnsfast form och lägg i osten. Droppa ut hälften av honungen över osten, Ställ in i varm ugn. Under tiden rostar du nötterna lätt i torr panna. Kläm på osten ibland. Börjar den kännas mjuk? Låt den stå en stund till annars. Ca 15 minuter tror jag blir lagom. Ta ut och trava på nötter och dadlar. Ringla över resterande honung. Ställ in i ugnen ytterliga 5 minuter. Ta ut och servera direkt med ett riktigt gott bröd!
Fikadags! |
Tittar man inåt land ser det ut så här! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar