måndag 27 augusti 2012

Mat rörd med kärlek!

Middag för tre!
  Jag älskar att stå i mitt kök och laga mat. Vi har rätt så öppen planlösning så även om det är olika rum
så är jag samtidigt tillsammans med dem som kollar lördagssporten på tv eller som ligger i soffan och njuter av att läsa en bra bok. När jag stod där i lördags eftermiddag så kände jag ett sådant där lyckostråk i mig. Inte bara för att det så kul att röra i grytor utan av tacksamhet för att jag skulle laga till två favvis-personer. När man har sin nittonåring hemma en lördag måste man passa på att njuta. Utanför var det lite halvtaskigt väder och en liten föraning om att hösten ligger framför oss. Då får man krypa in, tända ljus och laga lite mustigare mat. Hur bra som helst alltså!

  Jag lagade en risotto igår. Det är verkligen kärleksfullt tillagad mat. Den kräver sin tid och uppmärksamhet för att bli bra. När jag skall ha den som ett tillbehör, och inte som en fristående rätt, brukar jag göra en enkel men smakrik variant. Proportionerna är verkligen höftade, men en perfekt risotto måste man också känna sig fram med. Det kunde jag göra medan jag stod i köket och pratade med Håkan och Hanna som slappade i soffan.
  Som jag sagt tidigare så är jag less på kycklingfiléer och föredrar styckningsdelar med ben kvar. Kycklingklubbor brukar man kunna få tag på otroligt billigt. Här är de fyllda och knaperstekta i ugnen. Smörslungad slanggurka fick bli enda grönsaken. Vi skördar gurkor i i parti och minut just nu.

Första fräsningen i pannan.
Enkel risotto för 3-4 personer
3 dl bavorioris
1 liten gul lök eller ett par charlottenlökar
1/2 stjälk selleri
1/2 -1 dl torr vermouth eller torrt vitt vin
ett par msk god olivolja
1-1,5 L varm kycklingbuljong
25 g smör
50-75 g parmesanost

Skölj riset under rinnande kallt vatten så att en del stärkelse försvinner. Finhacka lök och selleri. Hetta upp olivoljan i panna eller kastrull (jag kör traktörpanna av gammal vana). I med lök och selleri. Fräs runt utan att det tar färg. I med riset. Låt fräsa med under omrörning i ett par minuter. Häll sedan på vermouthen eller vinet. Låt koka in i riset. Nu skall plattan hålla medelvärme framöver. Ös på en slev eller två av den varma buljongen (som hålls varm på egen platta). Rör om i riset. Låt buljongen koka in. På med en slev till. Rör. Håll på så här tills riset känns färdigt. Liiiite tuggmotstånd med ingen hård kärna som känns okokt. När det är klart (här kan man ställa åt sidan och ta paus om resten av måltiden behöver tajmas en kortare stund) stänger man plattan, klickar ner smöret och den rivna parmesanosten. Rör om! Trög konsistens? Späd med mer buljong. Det får inte vara stabbigt. Smaka av med salt och peppar. I med lite örter om du känner för det. Klart att serveras!


Där ligger de. Packade och kryddade, redo för ugnen.
Fyllda kycklingklubbor för 3-4 personer
3-4 kycklingklubbor
4 skivor rökt skinka (jag tog god mignonskinka)
2 små tomater
6 msk riven ost
salt & peppar
kinesisk soja
grillkrydda
smör/margarin

Hacka och riv ost, tomat och skinka. Blanda och krydda med salt och peppar. Putsa bort värsta fettpartierna på kycklingklubborna men låt skinnet vara intakt eftersom det är skinnet som skall hålla fast fyllningen. Gör fickor under skinnet på hela klubban och fördela all fyllning. Kläm ut så att det blir jämt. Om det behövs så fäst skinnet med tandpetare så att allt försluts. Penssla skinnsidan med kinesisk soja. Klicka på smör eller margarin eller ta flytande och spruta ut lite på skinnsidan. Krydda med grillkrydda (använder jag aldrig annars men den stod här hemma - kanske sedan Andrea flyttade hem?). Skjussa in i 200 grader varm ugn ca 40 minuter. Ös ett par gånger under tiden.


Det tar tid. Här ungefär halvfärdig!


Gurkan skalas och klyvs på längden. Kärnorna tas bort.
Skär sedan i båtar.Smält smör i panna. Vänd runt gurkan
 ett par minuter krydda med salt och peppar och hacka över
lite gräslök eller persilja. Klart!

fredag 24 augusti 2012

Sensommarglädje

Underbara plommontomater från växthuset! Älskar att
skörda!
  

  Här kommer ett sammelsurium. Sommarens matupplevelser har varit många. Smakningarna har varit både hemma, hos vänner och på restaurang. Utmaningen är att minnas att hala fram mobilen och fota! Häng med!

Vaxbönor i dressing med frön och nötter.
Vaxbönor tillredda med kärlek

1,5 L vaxbönor (säsong just nu, passa på!)
1 tsk fransk senap
1 tsk honung
1/2 klyfta vitlök finhackad eller pressad
2 msk vitvinsvinäger
6 msk god olivolja
Salt & peppar
Ett par nävar valfria nötter och frön (Cashew, pinje och pumpakärnor här)

Koka upp rikligt med välsaltat vatten. Ansa bönorna. I med bönorna när vattnet kokat upp. Koka mjuka under lock, ca 8-10 minuter. Kolla efter hand, de skall vara mjuka inte hårda eller alltför spänstiga för då blir de bittra). Häll av i durkslag och häll ut på handduk eller något så de kan ånga av och torka och kallna helt. Rosta nötter och frön i panna och låt svalna,
Blanda ihop alla alla ingredienser till dressingen. Blanda bönor och dressing i bunke. Häll upp på vackert fat och kasta över nötter och frön. Klart att servera som ett sensommarens tillbehör till god mat!

Mycket dekadent kantarellsmörgås!
Lyxig kantarelltoast

Lagom mycket kantareller för hur många ni är (och så lite extra)
1 skiva gott bröd per person (här ett underbart luftigt Filone)
smör
grädde (1/2 dl per person ungefär)
parmesanost
1 klyfta vitlök
salt & peppar
ruccola
olja & vinäger

Smält ordentligt med smör i en panna och stek brödet gyllene. Lägg upp på tallrik som du redan "klätt" med ruccola. Torka ut pannan helt.Jag använder en non-stick-panna och sänker till medelvärme och kastar i all svamp, som ansats. När vätskan börjar komma ut skall denna få dunsta bort. Passa och rör ibland. När detta verka gå mot sitt slut slänger du i en ordentlig klick smör, vitölsklyftan klyven på mitten, och höjer sedan värmen till max. Nu börjar det verkligen dofta gott.  Salta och peppra efter ett par minuter när svampen börjar bli färdig. Häll i grädden och behåll hög värme så att grädden reduceras och det blir simmigt. Grädden skall egentligen bara binda ihop svampen. Kolla kryddningen! Var inte för snål! Kasta bort vitlöksbitarna. Fördela på brödet och hyvla på lite färsk parmesan. Bland ihop lite olja och vinäger med salt och peppar och droppa över salladen. Servera och njut!

Prisvärd! Smakar som den superdyra olivolja
jag handlar på Oil & Vinegar. Den här
flaskan? 63 kr på Coop! 50 ml.
  Jag brukar handla en underbar olivolja på Oil & Vinegar. Närmaste butik finns i Malmö så det är lite bökigt! Den smakar precis som den olivolja jag fick av Lena och Micke, i en fyrkantig plåtburk, från deras vänners kooperativ i Italien. Jag är känslig (eller petig) när det gäller just olivolja. Jag tycker oftast att de smakar plastigt och inte alls särskilt jungfruligt. Min olivolja skall smaka som nyslaget gräs och lukta friskt och mjukt.Jag brukar få betala 179 kr för 50 ml. Hutlöst! Nu har jag hittat en fantastisk olja på Coop. När jag såg att den kostade 43 kr blev jag misstänksam men köpte hem en flaska för att kolla! LIKA GOD som den för 179 kr. Flaskor har burits hem. Nu idag när jag handlade hade de höjt priset till 63 kr. Jag tänkte väl det! Men fortfarande fantastiskt billigt! Köp!!

Musslor en kväll på Sora Norregatan 22.
  På Stora Norregatan 22 känns det som om man kommit in i någons vardagsrum. Mysigt och ombonat. Maten är så långt det går närodlad och kravmärkt. Kaffet är rättvisemärkt. Gott är det också! Förra veckan var jag där och åt goda musslor. Därefter en key lime pie. Perfekt måltid! Vinet var himla gott. Jag passade på att ta ett foto så jag skulle kunna kolla om det fanns på Systemet. Jojo! 67 kr minsann! 224 betalade vi för en flaska på krogen! Hmmm...

Key lime pie med hallon! YummY!!

Så gott detta smakade till musslorna. 224
kr på restaurangen visade sig bli 67 kr på
Systemet! Prisvärt alltså - om man går på
Systemet!