tisdag 1 maj 2012

Bad & Picknick


DSC_0870
Modiga själar.

 Idag, eller faktiskt igår, kom äntligen våren till Skåne. Med den kom också det första blogginlägget på länge. Bildredigeringskrångel och ovilja (oförmåga?) att lära mig ett nytt program har hållit mig borta från mitt “cyber-kök”. Kanske också lite trötthet efter en ovanligt segdragen antibiotikabehandling…
  1:a maj är i alla fall en väldigt traditionstyngd dag för vår församling. Oavsett väder har vi det senaste tiotalet år samlats för vårbad och grillning på Lill-Olas. Antalet badare har varierat genom åren – jag kan säga att idag var det kanske 10% av sällskapet som gav sig iväg i det långgrunda vattnet med siktet inställt på Ven. En eloge till dessa tappra pionjärer. På stranden var vi dock ett stort sällskap som grillade, umgicks och spelade spel.

  Picknick-mat är roligt! Jag bakade en brödtårta och tog med, att avnjutas till grillat kött, potatissallad (hemgjord den här gången på ugnsrostad potatis och grön sparris) och cole slaw (gjord av Ea). Den här brödtårtan tycker jag att du skall satsa på om du vill ha med dig något trevligt till en fest. Den ser dessutom mycket mer avancerad ut än vad den faktiskt är.


DSC_0887
Perfekt att ta med på en picknick!


Malins brödtårta, 1 st
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 ägg
6-7 dl vetemjöl
200 g brie
8-10 soltorkade tomater
cashewnötter (en liten näve)
1 msk färsk rosmarin
1/2 ägg


  Blanda ut jästen med salt, ljummet vatten, ägg och olja. Arbeta in ca 6 dl av mjölet. Arbeta degen en ordentlig stund med din slev (det lönar sig inte att ta fram assistenten till en sån lite deg-slatt). Ställ att jäsa under handduk i ca 30 minuter. Arbeta ihop och knåda. Dela degen i två bitar, den ena aningen större än den andra. Kavla den större delen och lägg i en oljad springform med löstagbar kant. Degen skall gå upp lite på kanten. Fördela osten (som du skivat) över degen, klipp över tomaterna och sprinkla över hackad rosmarin och hackade nötter. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg över. Slut kanterna runt om. Ställ att jäsa under handduk i ca 15 minuter. Pensla med resten av ägget och baka ca 25 minuter i 225 grader. Ät ljummet meden osten fortfarande är lite “rinnig”. Mums!

2 kommentarer:

  1. älskar att den heter "Malins brödtårta". Bara namnet gör att man vill prova!

    SvaraRadera