söndag 2 juni 2013

Makalöst gott!

Så här vackert ligger Stenungstorg. 

Vi har besök av en vän från Paris nu ett par dagar. Tydligen är det varmare här än där just nu. Känns ju bra. För ett par år sedan, när han var här med två av sina barn ett par dagar en marsmånad, blev vi faktiskt insnöade. På riktigt! De kunde inte åka vidare till Stenungsund på grund av igensnöade vägar och inställda tåg. Det blev bonusdagar då vi fick hitta på annat. Kanelbullebak, igloo-grävande och så fick jag lära mig lite franska ord av Hélèna. Viktiga ord: cadavre, rideau, fauteuil och table, bland annat.

Desto skönare nu med försommarvärme och fantastiska stilla kvällar. Det föder längtan efter semester. Frankrike.... känns det som. Inte minst eftersom vi inspireras av vår pariserbesökare. Jag skall bara jobba ett par dagar denna veckan sen har jag en liten försemester. Det blir besök hos vänner på Österlen, Skillinge bestämt, sedan en 50-årsuppvaktning på självaste nationaldagen. Veckan därpå tänkte jag tillbringa ett par dagar med mamma i Stenungsund. Gå på torget, inandas salta vindar och gå på gator som är bekantare än några andra - så är det med den plats man vuxit upp på. Äta god fisk, hoppas jag!

Igår kväll prövade jag en ny fiskrätt. Yes! Det var så gott som det lät. Jag modifierade receptet efter  eget tycke och känner att den här rätten kommer att bli en bjudrätt som plockas fram fler gånger. Det smakade som värsta resturangrätten - så är det när man gör en riktigt bra sås. Jag tror inte att man kan misslyckas heller, det skulle vara om man lät fisken gå för länge i ugnen i så fall. Gör inte det!

Innan fisken åt vi en enkel sallad, där vinägretten är den viktiga smakbäraren. Jag använde salladssorten Cosmopolitan (korsning mellan isberg och roman - men mindre bitter än romansalladen) och ruccolasallad direktskördad från trädgårdslandet. Ostar fick bli dessert och marmeladen med Turkish cherry & vanilla, som jag köpte i London var perfekt som tillbehör.



Malins Bondsallad med honungsvinägrette, 4 personer
1, inte alltför stort, huvud cosmopolitansallad (annars hellre ett litet huvud isberg än romansallad)
1 näve ruccolasallad
125-150 g kallrökt sidfläsk
1 dl pinjenötter
1/2 dl cashewnötter (kan man hoppa över)
1/2-1 dl torkade tranbär
2 tunna skivor surdegsbröd
3 msk smör

2 msk honung
1 msk fransk senap
1 msk pressad citron
1 msk vitvinsvinäger
6-7 msk olivolja (en riktigt bra annars hellre rapsolja)
Salt & Peppar

1. Rosta nötterna. Ta av och häll i skål att svalna.
2. Skär salladen i lagom strimlor och lägg i kallt vatten. Innan servering kör du salladen i salladsslunga eller ser till att den runnit och ordentligt (och torka i så fall gärna med hushållspapper).
3. Smält smöret i stekpanna och stek brödet på båda sidor tills det fått fin färg. Lägg på lite hushållspapper.
4. Skär svålen av fläsket och skiva och strimla. Knaperstek i panna. Låt rinna av.
5. Blanda honung (om den är hård kör 10 sekunder i micron) och senap, citronsaft och vinäger. Vispar sedan ner oljan. Smaka av med salt och peppar. Kolla att du fått bra balans på dressingen. Mer av något?
6. Lägg den slungade salladen i en skål. Häll över dressingen och blanda runt. Fördela på tallrikar. Fördela sedan fläsk, nötter och tranbär över. Dela varje brödskiva i två och toppa salladen med dem. Servera!




Stekt torskrygg och skummig jordärtskockssås med haricot vert och färskpotatis, 4 personer
4 bitar torskrygg à 125-150 g styck
3-4 msk smör
salt & peppar 

2 charlottenlökar
2 stora jordärtskockor 
25 g smör
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
1/2 tsk torkad dragon
salt & peppar
2 tsk pressad citron

Färskpotatis & 1 paket färska haricot vert

1. Smält smöret till fisken i stekpanna. Salta och peppra torsken. Bryn fisken runt om så den får gyllene färg. Lägg över i ugnsfast form och häll över smöret från pannan. Ställ i 125 grader varm ugn. 10-15 minuter (50 grader innertemperatur på fisken).
2. Skala och hacka charlottenlök och skala och tärna (som sockerbitar) jordärtskockor (snabb hantering så att skockorna inte mörknar).
3. Smält smöret i kastrull. I med skockor och lök. Rör runt. Det skall INTE ta någon färg. Låt gå ett par minuter medan du rör och passar. Häll på mjölk och grädde och lägg i buljongtärningen och dragonen. Koka sakta under lock ca 10 minuter. Koka tills du känner att skockorna är helt mjuka.
4. Kör såsen helt slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar och citronsaften. Såsen skall ha en fyllig smak. Innan serveringen hettar du upp såsen (om du gjort den klar tidigare) och kör med stavmixern vid ytan så att såsen blir skummig.
5. Lägg ångkokta bönor i botten på en tallrik. Placera fisken ovanpå och ös upp den skummande såsen. Servera med färskpotatis. Ät och njut!